Az adóhivataltól rettegnek a szállóvendégek

Vágólapra másolva!
Az APEH kíváncsiságára, ezen belül a vagyonosodási vizsgálatokra panaszkodnak a magyar szállodaipar képviselői. Az eljárásoktól tartva ugyanis számos sok tehetős magyar turista a drágább, külföldi hoteleket választja - derül ki a pénteki Világgazdaságból.
Vágólapra másolva!

A jómódú magyar turisták inkább a drágább külföldi szálláshelyeket választják utazásuk célpontjául, mert félnek attól, hogy a költséges szolgáltatás belföldi igénybevétele miatt felkeltik az APEH érdeklődését - idézi a Világgazdaság Böröcz Lajost, a Magyar Vendéglátó Szövetség főtitkárát.

A Hunguest Hotels felső kategóriás szállodáiban szinte minden harmadik vendég megkérdezi, hogy az cég szolgáltat-e adatokat az adóhatóságnak - mondta Hülvely István, a cég vezérigazgatója, és hozzátette: sokan nem attól félnek, hogy nem tudják igazolni, van pénzük az adott szolgáltatásra, hanem leginkább az körülményes eljárástól félnek. Az érintettek többsége a hazai hotelek helyett a határhoz közeli exkluzív osztrák szálláshelyekre utazik, utóbbiakban ugyanis nem éri őket utol az APEH. Összességében az szállodaiparban érdekelt szakemberek úgy látják, az adóhivatal szigora, kiváncsisága nagyon rosszul érinti az iparágat.

Az adóhivatal az ügy kapcsán közölte, a szállodák magas költségigényű intézményekként kötelesek nyilatkozni az ügyfeleikről. Adatot kizárólag elindított vizsgálatok kapcsán kell szolgáltatniuk a szállkodáknak. A vizsgált adózó jelentős értékű szolgáltatás vesz igényben, akkor az adóhatóság ellenőrzi, van-e ehhez elegendő jövedelme. Az APEH szerint a vizsgálatok nem befolyásolják a szállodaipar helyzetét, a vendégek ugyanis ár-érték arány alapjájn választanak szálláshelyet.