Ötödével drágulhat az OTP az Erste szerint

Vágólapra másolva!
A korábbi vételről tartásra módosították az OTP-papírokra adott ajánlásukat az Erste szakértői. Az elemzés 3300 forintos célárfolyamot határoz meg, ami 20 százalékos felértékelődést feltételez.
Vágólapra másolva!

A nyolc országot magába foglaló közép-kelet európai régióban a gazdaság növekedése idén 1,2 százalékra lassul a tavalyi 4,6 százalék után. A lassulás Magyarországot és Ukrajnát érintheti a legérzékenyebben, 2,7, illetve 5 százalékos lehet a visszaesés ezekeben az országokban.

Az elmúlt hónapok során a régió devizái jelentos mértékben leértéklodtek. A negatív átváltási hatáson kívül ez kedvezotlenül érintheti a devizában eladósodókat, akiket már amúgy is súlyt az egyre nagyobb kihívásokat jelento üzleti környezet. Elsősorban a a magyarországi és ukrajnai hatalmas devizahitel-állomány jelent hitelezési kockázatot - derül ki az Erste legfrisebb OTP-papírokra vonatkozó elemzéséből.

Az Erste elemzői arra számítanak, hogy a az OTP Bank hitelállományának bővülése növekedése idén 4,8, jövore 7,3 százalékra lassul, assul (év/év), utána pedig fokozatosan tér vissza a két számjegyű növekedés. A hitel-betét arányszámot valamelyest csökkentheti a betétállományban várható szolid növekedés. A szakértők szerint az OTP stabil pénzügyio helyzete miatt képes lesz megbírkózni a jövo kihívásaival. Az alacsonyabb volumennövekedés és a magasabb céltartalékképzés következtében 2009-ben 37, 2010-ben pedig 6 százalékkal csökkenhet a legnagyobb magyar bank nettó eredménye.

Mivel a makrogazdasági kilátások romlottak és azon iacokon devizái, melyeken az OTP aktív, jelentosen gyengültek, az Erste szakértői gárdája csökkentette a középtávú elorejelzéseit. Ennek megfeleloen a korábbi vétel helyett tartásra javasolják az OTP-részvényeket. A bankpapírok 12 hónapos célárfolyamát 3300 forintra módosították, ami nagyjából 20 százalékos drágulást feltételez.