Vágólapra másolva!
Nőtt a romániai zálogházak forgalma a nemzetközi gazdasági válság miatt. Az utóbbi hónapokban Romániában több száz új zálogházat nyitottak. Népszerűségük fő oka az, hogy a bankok szigorították a hitelfeltételeket, írja a bukaresti Új Magyar Szó napilap.
Vágólapra másolva!

A zálogházak forgalma az év végi ünnepek idején általában megnövekszik, de most a nemzetközi gazdasági válság is hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen adják zálogba értéktárgyaikat készpénz fejében. Sok helyen elektronikai cikkeket is elfogadnak zálogként, annak ellenére, hogy a törvény ezt tiltja.

A lapnak nyilatkozó egyik sepsiszentgyörgyi zálogház tulajdonosa a jövő hónaptól a zálogházi forgalom további növekedésére számít, mert addigra sok munkavállalónál elfogy a januárban folyósított év végi prémium.

Továbbra is nyugdíjas vagy munkanélküli az ügyfelek többsége, akiknek mintegy 30 százaléka hagyja végleg a zálogházban értéktárgyát.

Romániában az alapvető elzálogosított tárgyak továbbra is az ékszerek, nemesfémből készült értéktárgyak. A zálogba adott tárgyakat 30 napon belül kell kiváltani, a napi kamat 0,7 százalék. A zálogházak bevétele nemcsak a kamatokból származik, hanem abból is, hogy a ki nem váltott aranyat jóval magasabb áron adják tovább vagy készítenek belőlük új ékszereket.

Gazdasági szakemberek szerint a zálogházak magas forgalma a lakosság szegénységét tükrözi, hiszen ezek a vállalkozások mindig ott jövedelmezőek, ahol a gazdaság más ágazatai rosszul teljesítenek, írja a napilap.