Amerika elvitte a tőzsde nyereségét

Vágólapra másolva!
A nemzetközi tőzsdék hangulatának megfelelően 45,40 pontos, 0,38 százalékos emelkedéssel, 12 141,59 ponton zárt pénteken a BUX, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hivatalos indexe. A részvénypiac forgalma 19,1 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

Sokáig úgy tűnt, hogy a BÉT-en a nemzetközi trend érvényesül és az egész hetes esést követően ma profitot realizálhatnak a befektetők. A trend végül érvényesült, de a jelentősebb növekedés elmaradt, mivel a kora délután érkező amerikai adatok kiábrándítóak voltak. Az ipari termelés a várt 1,2 helyett 2 százalékkal csökkent, és decemberben 0,7 százalékkal csökkent az amerikai fogyasztói árindex. A hírek a nyugat-európai tőzsdéket és a pesti parkettet is lerángatták a nagy nyereségből.

Káplár Norbert, a Raiffeisen Bank üzletkötője szerint a bankszektor általános rossz megítélése mellett közrejátszik az ukrán államcsőddel kapcsolatos spekuláció is, ez utóbbi ugyanis komoly gondokat okozhat az ukrajnai érdekeltséggel rendelkező magyar banknak.

A Richter és az Egis stabilan jó teljesítményét Káplár Norbert azzal magyarázta, hogy ezt a szektort jelenleg felülsúlyozzák a befektetők, így a világ más tőzsdéin is jól teljesítenek a gyógyszeripari papírok. Hozzátette, hogy a közepes részvények iránt viszont továbbra sincs érdemi érdeklődés a BÉT-en.

Az OTP részvények ára 21 forinttal, 0,81 százalékkal 2620 forintra erősödött, forgalmuk 11,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 0,91 százalékkal 557 forintra nőtt, forgalma 3,7 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 150 forinttal, 0,51 százalékkal 29 500 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el. Az Egis 674,1 millió forintos forgalom mellett 340 forinttal, 3,15 százalékkal 11 150 forintra növelte értékét.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1437,87 ponton zárt pénteken, ez 9,78 pontos, 0,68 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.