Pénteken nyert, de a héten bukott New York

Vágólapra másolva!
Felemás érzésekkel kezdhetik a hétvégét az amerikai piacokon befelktetők, hoszen pénteken ugyan emelkedéssel zártak a piacok, a hét egészét tekintve viszont négy százalékhoz közeli veszteséget kénytelen elkönyvelni a Dow Jones ipari index (DJIA).
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 1,2 százalék (17,49 pont) növekedéssel 1529,33 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8281,22 ponton zárt 0,8 százalék (68,73 pont) emelkedéssel. A Standard & Poor's 500 mutató pedig ugyancsak 1,2 százalékkal vastagodott a hét utolsó napján.

Messze nem ilyen rózsaszín a kép a hét egészét tekintve. Az ipari index 3,7, a technológiai 2,7, az 500-as pedig 4,5 százalékkal ment lejjebb a múlt pénteki záráshoz képest.

Az indexek kezdetben nagy lendülettel felfelé mozdultak, mivel a Bank of America (BofA) 20 milliárd dolláros kormányzati tőkeinjekciót kapott. Ez akkor még a háttérbe szorította a pénzügyi ágazatot sújtó hitelezési válság újabb negatív híreit, napközben azonban a tőzsdemutatók már veszteségen álltak. A kereskedés végére a mutatók ismét a csütörtöki záró érték fölé kerültek.

A legnagyobb amerikai bank, a Bank of America a kormánysegély bejelentése mellett 1,79 milliárd dolláros negyedik negyedéves veszteségét is nyilvánosságra hozta; ebben az adatban még nem szerepelt a nemrégiben felvásárolt Merrill Lynch eredménye. A negyedik negyedévben 8,29 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el a Citigroup, és bejelentette, hogy két működési egységre válik szét. A befektetőket megnyugtatni látszik, hogy a kormány nem engedi meg újabb nagybank bedőlését - mondták elemzők, akik ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy valamikor meg kell majd fizetni ennek az árát: vagy az adók nőnek vagy a dollár árfolyama száll el.

Hétfőn nem nyitnak ki a tőzsdék nemzeti ünnep miatt.