Az OTP cáfolja, hogy részesedne a Malévból

Vágólapra másolva!
Az OTP és az MKB neve is felmerült a Malév adás-vételi szereplők között. Az OTP közleményben tagadta, hogy részesedést akarna szerezni a Malévben, sem a bank 100 százalékos tulajdonában levő Air-Invest Kft-n keresztül, sem közvetlenül. A korábbi feltételezések szerint a cég tőkeemelése annak jele lehetett, hogy szerepet vállalnak a Malév eladásákor.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a Malévot 99 százalékban az AirBridge Zrt. birtokolja, amely 49 százalékban Borisz Abramovicsé, 51 százalékban két magyar magánszemélyé - írja a Napi Gazdaság.

A légitársaság rendezné a tőkehelyzetét, erre két forgatókönyvet dolgoztak ki. Az egyik szerint az eddig is finanszírozóként jelen levő Vnyesekonombank (VEB) vásárolja ki az Abramovics-hányadot, tehát egyszerű tulajdonosváltás történik. Ez esetben viszont tőkeemelésre is szükség lenne - ekkor viszont többségbe kerülhetne, ami szemben állna az uniós szabályozással, mivel magyar többség elvesztése esetén az uniós repülési jogot is elbuknák.

A másik szerint a VEB az Aeroflotnak adná át a Malévot, a magyar magánszemélyek részét pedig hazai pénzintézetek vennék át. Itt kerül szóba az Eximbank. A bank igazgatósága előtt fekvő terv szerint 30 millió eurós hitelt kapna maga a cég, míg egy 45 milliós garanciavállalást magyar vevők kapnának.

A magyar vevők kiléte még nem tisztázott, de vélhetően az OTP és az MKB lennének azok. A két bank az Alitalia-privatizáció alkalmával is szerepet vállalt. Az értesülést erősíti az a hír, hogy az AirInvest nemrég tőkeemelésről határozott - írja a Napi Gazdaság.