M9-es sztrádát akar Zala

Vágólapra másolva!
A nyugati határszélén húzódó 86-os főút kétszer kétsávossá fejlesztése helyett a megye tengelyében végigvezető M9-es gyorsforgalmi út megépítését szorgalmazzák a zalai politikusok - közölte keddi sajtótájékoztatóján a zalai közgyűlés elnöke.
Vágólapra másolva!

Manninger Jenő (Fidesz) kifejtette, hogy a 86-os főút mentén élőknek természetesen szükségük van a jelentős kamionforgalom miatt a főút burkolatának megerősítésére és települési elkerülő utak építésére, de fontosabb, hogy az M8-as autópálya megépítésével együtt induljon el Szombathely, Vasvár irányából Zalaegerszeg felé az M9-es sztráda fejlesztése.

A zalai politikusok számára mindegy, hogy milyen nyomvonalon valósul meg az észak-déli sztráda, de a "kényszerű" régiós szemlélet alapján elengedhetetlen Győr, Szombathely, Zalaegerszeg és Nagykanizsa között az új gyorsforgalmi út kiépítése. Zala megye a fejlesztési terveit is kész módosítani ennek érdekében, a közös fellépéshez az MSZP megyei politikusaival már egyezségre jutottak, és ismert előttük az SZDSZ kezdeményezése is a szükséges fejlesztési törvény módosítása érdekében - tette hozzá a megyegyűlés elnöke.

A Balti-tenger és az Adria közötti nemzetközi közlekedési folyosó európai elfogadtatása érdekében már 2004-ben megindult a lobbizás, miután egy svéd, három lengyel, valamint egy-egy cseh és szlovák régió megállapodást írt alá az akkor még Pozsonyig tervezett folyosó létrehozásáról. A CECT szervezetéhez 2007-ben csatlakozott Vas és Zala megye, Horvátország Varasd megyéje, valamint a szlovákiai nagyszombati régió, a múlt év decemberének végén pedig Győr-Moson-Sopron megye is teljes jogú taggá vált.

A szervezetben Zala megyét Nagy Kálmán (Fidesz), a megyegyűlés alelnöke képviseli, aki a legutóbbi egyeztetések alapján elmondta: a magyarországi nyomvonal az M15-ös (Rajka-Mosonmagyaróvár), az M86-os (Mosonmagyaróvár-Csorna-Szombathely), az M9-es (Szombathely-Zalaegerszeg-Nagykanizsa), valamint az M7-es (Nagykanizsa-Letenye) vonalán lenne kialakítható.

Az észak-déli közlekedési folyosóért lobbizó régiók kezdeményezik, hogy a transzeurópai közlekedési hálózat 2010-ben esedékes felülvizsgálata során kerüljön be a rendszerbe a Balti-tenger és az Adria között húzódó folyosó. Ezért kezdeményezték, hogy - várhatóan idén márciusban - az érintett országok közlekedési miniszterei is találkozzanak.