A bankok döntötték be New Yorkot

Vágólapra másolva!
Nem hatódtak meg a befektetők az új amerikai elnök hivatalba lépésétől, a Dow Jones 1896 óta a legrosszabb beiktatási napi kereskedést zárta kedden. Kíméletlenül földre vitték a vezető amerikai indexeket, mindhárom mutató izmos veszteséggel zárta a napot. A piacokat a banki papírok küldték lejtőre, e részvények már a kereskedés felénél zuhanórepülésben voltak.
Vágólapra másolva!

A vezető ipari index, a Dow Jones (DJIA) mintegy 4 százalékot vesztett és 7950 pont alatt állt záráskor (a mutató tavaly november 20. óta első ízben zárt 8 ezer pont alatt), a Standard & Poor's 500 mutató 5,3, míg a Nasdaq Composite technológiai index 5,8 százalékot vékonyodott. "Csúnya látvány" - kommentált James Paulsen, a Wells Capital Management vezető tőzsdei elemzője. A piacok már a nyitásban is veszteséget mutattak.

A jelentések szerint a cégek eredményadataival kapcsolatos pesszimista várakozás mellett a piacon elsősorban a bankok rémisztően rossz kilátásait látják maguk előtt a befektetők, többek között a Royal Bank of Scotland hétfői páratlanul nagy, 40 milliárd dollárt meghaladó veszteségjelentése után. A pénzintézeti részvények erős veszteségben voltak már a kereskedés félidejénél is, a JPMorgan Chase bank részvényének vesztesége meghaladta a 10 százalékot, a nap végére a 20-at. A Wells Fargo jegyzése 13 százalékot zuhant félidőre, a nap végére csaknem 24 százalékot. A Citigroup 20, a Bank of America 29 százalékot fogyott zárásra.

Több bank részvényének árfolyami vesztesége volt kétszámjegyű. Újabb elemzések látnak ugyanis - emelkedő értékekkel - napvilágot, mi is lesz majd az amerikai hitelválság pénzintézeti veszteségmérlege. Van vélemény, miszerint 3600 milliárd dollár lesz annak összege, maga a banki rendszer omolhat szét.

Az utolsó négy amerikai elnök közül a kettőnek a hivatali ideje alatt éves átlagban veszteséget, kettőé során pedig nyereséget hozott össze a Dow Jones Wildshire 5000 index. A most távozott George W. Bush első periódusában 1 százalékos erősödést mutatott az index, ám a második négy évben átlagosan 5,5 százalékos volt a bukta, így összességében éves átlagos 2,3 százalékos gyengüléssel lépett le a színről. Ezzel sokkal jobban szerepelt apjánál, idősebb Bush ugyanis egyetlen periódusában 14,5 százalékot rongált évente a mutatón.

Ronald Reagan első négy évében 12,1, másodikban 16,1, így a nyolc év alatt évente átlagosan 14,1 százalékos emelkedést könyvelhettek el. A négy elnök közötti az egyetlen demokrata párti Bill Clinton - aki ugyancsak kétszer négy évig ült a Fehér Házban - először 17,7, majd 13,5 százalékos emelkedéssel zárt, így a nyolc év alatt átlagosan évi 15,6 százalékos erősödést jegyzett.