Új elnök a Toyotánál

Vágólapra másolva!
Négy százalékkal csökkent a Toyota tavalyi globális eladása. A legnagyobb visszesés legfőbb piacain - Észak-Amerikában, Európában és Japánban - következett be.
Vágólapra másolva!

Tavaly a Toyota 8,972 millió járművet adott el világszerte. Tíz éve nem fordult elő egyébként a cégnél, hogy éves szinten visszaessen a forgalma. A Bloomberg szerint a japán gyár 71 év után először kénytelen azzal szembenézni, hogy működési profitja mínuszba vált át.

A világ első számű autógyártója történetének legnagyobb válságával néz szembe. Ennek megoldására új elnököt neveztek ki a vállalat vezetőségébe. Akio Toyoda a cég alapítójának - Kiichiro Toyodának - az unokája. (Az elnöki poszt nem azonos az igazgatótanácsi elnök tisztségével, amely jóval magasabb rangot jelent.)

Az új elnök

Akio Toyoda a cég két legfontosabb piacának irányítását veszi át: Japánért és az Egyesült Államokért felel majd. Az új elnök folyékonyan beszél angolul, minthogy amerikai egyetemen tanult, mielőtt belépett volna a családi cégbe. A Toyotánál mostani kinevezése előtt alelnöki pozíciót töltött be.

Akio Toyoda Katsuaki Watanabét váltja a cégnél. Watanabe az igazgatótanács alelnöke lesz ezek után. Akio kinevezésével 1995 óta először kerül be a Toyoda család tagja a cég vezetőségébe.