Mexikói milliárdos menti meg a New York Timest

Vágólapra másolva!
A mexikói távközlési milliárdos, Carlos Slim Helu kisegíti a készpénzhiányban szenvedő New York Times Companyt, megmentve ezzel a New York Timest és az International Herald Tribune-t kiadó médiacsoportot - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Slim egyebek közt Latin-Amerika legnagyobb mobilszolgáltatóját, az America Movil SAB-t mondhatja magáénak, de övé a legnagyobb mexikói vezetékes telefontársaság is, emellett érdekeltségei kiterjednek az építőiparra, a bankszektorra, a vasútra és a bányászatra is. A világ milliárdosait számba vevő Forbes-listán legutóbb a második helyen állt, 60 milliárd dollárra becsült vagyonnal.

A kiadóvállalat tavaly a harmadik negyedévet 1,1 milliárd dollár adóssággal zárta - közölte a Bloomberg -, miközben készpénzállománya 46 millió dollárra rúgott. A csoportot az internetes piac gyors térnyerése, illetve a globális válság kísérőjelensége, azaz hogy a vállalatok megkurtítják marketingkiadásaikat. 2008 első 11 hónapjában 13 százalékkal volt kisebb a csoport hirdetési bevétele, mint egy évvel korábban, novemberben pedig 21 százalékos volt a zuhanás.

Eladott baseballcsapat és felhőkarcolóra felvett jelzáloghitel

Az alapító Ochs-Sulzberger család ellenőrzése alatt álló társaságnak májusig kell újrafinanszíroznia egy 400 millió dolláros hitelkeretet, és gondjaik megoldása érdekében készek eladni a Boston Red Sox baseballcsapatot is, emellett jelzálogot jegyeztetnek be a manhattani főhadiszállásul szolgáló felhőkarcolóra.

A Times Company 6,9 százalékát kezében tartó Slim 250 millió dollárt ad - 2015-ös lejárattal, törzsrészvénnyé átalakítható értékpapírokban, 14 százalékos kamattal -, ezzel a társaság lélegzetvételhez juthat.