Forint-, euró-, frank- és dollárkilátások

Vágólapra másolva!
A befektői hangulat továbbra sem kedvez a feltörekvő piaci devizáknak, így jelentősebb forinterősödésre rövid távon nem lehet számítani. Esetleg március végére várható egy kis javulás - derül ki a Raiffeisen elemzéséből, amely szerint a dollár is erős maradhat az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

A magyar deviza árfolyama soha nem látott szintre gyengült a héten az euróval szemben, a jegyzés 288 forint felett is járt. Ez azt jelenti, hogy az idén az euróhozoz képest 7 százalékkal gyengült a forint.

A magyar deviza régiós társaival együtt haladt a lejtőn, a cseh korona, a román lej és a lengyel zloty is sokat veszített értékéből, mivel a feltörekvő piaci eszközöket továbbra is negatívan ítélik meg a befektetők.

Kamatvágás jöhet

Az érintett devizák elsősorban az Európából érkező rossz hírekre reagáltak érzékenyen, az Európai Bizottság minap megjelent, visszaesést prognosztizáló jelentése különösen rosszul jött, mert a régió exportpiacok további szűkülését vetítette előre.

Tehát nem forintspecifikus tényezők miatt emelkedett soha nem látott szintre az euró jegyzése a devizapiacon, ezért könnyen lehet, hogy az alapkamatot hétfőn 50 bázisponttal 9,5 százalékra csökkentő magyar jegybankárok a jövőben további kamatvágást hajtanak végre. Az újabb monetáris lazítás mellett szól az is, hogy az infláció meredek lejtőn halad - derül ki a Raiffeisen legfrissebb elemzéséből, amely szerint márciusban már 8 százalék körüli szinten lehet a ráta.

Egyelőre nem valószínű, hogy a következő időszakban javulni fog a forint megítélése, ezért elképzelhető, hogy az euró jegyzése újabb csúcsokat dönt majd. Ezzel összecseng a Takarékbank piaci kommentárja, amelyben Sörös Csaba a pénzintézet szakértője jelezte, bár a forint erősödött a szerdai kereskedésben, ám trendfordulóról nincs szó, vagyis rövid távon nem szabad a magyar deviza komoly erősödésére számítani. Mindazonáltal a Raiffeisen szakértői szerint a negyedév végére összekaphatja magát a magyar deviza, így elképzelhető, hogy március végén 270 forint alá kerül a euró árfolyama.

Menekülnek a dollárba

A dollár tovább folytatta szárnyalását az elmúlt napokban, az euróhoz mért árfolyama 1,29 alatt is járt a héten, ez pedig azt jelzi, hogy az európai fizetőeszköz 8 százalékkal gyengült. Bár Amerikában több gyenge makroadat jelent meg, ám emiatt nem került padlóra a zöldhasú árfolyama, mert a recessziós környezetben a befektetők menedéknek tekintik az amerikai devizát.

Más a helyzet a tízéves születésnapját idén ünneplő közös európai devizánál, árfolyama az eurózónában napvilágot látó rossz hírek - Spanyolország és Görögország leminősítése, az Európai Bizottság pesszimista gazdasági prognózisa - egyre lejjebb került. (Az Európai Központi Bank múlt csütörtöki 50 bázispontos kamatvágása nem befolyásolta jelentősen az euró jegyzését.) A kamatcsökkentés után megjelenő jegybank kommentárból a piaci elemzők azt olvasták ki, hogy az EKB márciusig kivár a további kamatlépésekkel.

A Raiffeisen szakemberei azonban úgy látják, hogy az EKB a következő hónapokban 1,25 százalékos szintre csökkentheti az alapkamatot. Ha erre valóban sor kerül az gyengítheti az eurót, ráadásul a recessziós környezet és az esetleges negatív tőzsdei hangulat szintén nem segíti az európai devizát.

A hét hátralévő napjain egyébként a General Electric óriásvállalat negyedéves beszámolója mellett a csütörtökön megjelenő amerikai lakás- és munkaerő-piaci adatok, illetve és az eurózónából érkező beszerzési menedzserindex határozhatja meg a piaci hangulatot.

Érdemes a svájci jegybankra figyelni

A jövőben a svájci jegybankárok megnyilvánulásait is érdemes lesz követni, mivel az utbbi időben rendszeresen felhívták a figyelmet arra, hogy a frank túlzott erősödésével nem feltétlenül értenek egyet. A Raiffeisen közgazdászai úgy vélik, hogy a svájci jegybank nem fog aktív árfolyam-politikát folytatni, azonban a piac által hitelesnek tartott szóbeli nyilatkozat (verbális intervenció) - a jegybank részéről - gyengítheti a frank árfolyamát.

A bank elemzése szerint márciusra a frank euróval szembeni árfolyama a jelenlegi 1,47-ről 1,48-ra változhat. Ha az euró forinthoz mért árfolyama valóban 270 forint alá süllyed márciusra, akkor a frank kurzusa a jelenlegi 190 forint feletti szintről 180 forint alá süllyedhet.