Portugáliát is leminősítették

Vágólapra másolva!
Egy héten belül a harmadik euróövezeti tagállam kapott gyengébb adóskockázati minősítést: a Standard & Poor's szerdán Portugália besorolását rontotta egy fokozattal, a portugál gazdaság általános szerkezeti gyengeségeire hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az S&P londoni bejelentése szerint Portugália hosszú futamú szuverén osztályzata az eddigi "AA mínusz"-ról "A plusz"-ra változik. A világ legnagyobb hitelminősítőjének indoklása szerint a portugál kormány szerkezeti reformjai elégtelennek bizonyultak ahhoz, hogy a gazdasági alapmutatók közelebb kerüljenek az "AA" kategóriába sorolt többi szuverén adóséihoz.

Jóllehet az államháztartási hiány csökkent, a GDP-arányos államadósság-rátát azonban még az igen kedvező korábbi környezetben sem sikerült mérsékelni, ami a Standard & Poor's szerint a portugál gazdaság alapvető gyengeségének a jele.

A hitelminősítő megjegyzi, hogy Portugália jövedelmi szintje az egyik legalacsonyabb az euróövezetben, és jóllehet a valutauniós tagság megvédi az országot az árfolyamválságoktól, más, kívülről ható nyomásoktól azonban nem - különös tekintettel a halmozódó külső egyensúlytalanságokra.

A nemzetközi hitelminősítők most már sorra rontják a nagy euróövezeti gazdaságok adósbesorolásait, vagy azok kilátásait a mélyülő recesszió hatásai miatt. A Standard & Poor's a héten rontotta Spanyolország hosszú futamú szuverén adóskockázati besorolását az addigi "AAA"-ról "AA plusz"-ra.

A múlt héten pedig az elsőrendű adósi sáv alsó szélére, "A"-ról "A mínusz"-ra rontotta Görögország hosszú távú szuverén adóskockázati besorolását, arra hivatkozva, hogy a globális pénzügyi és gazdasági válság gyorsította a görög gazdaság alapszintű versenyképesség-romlásának folyamatát. Az S&P nemrég Írországot is figyelmeztette, hogy romolhat jelenleg még "AAA" besorolása.