Az exportpiacok beszűkülése az igazi baj

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság frissen kiadott gazdasági előrejelzésében Magyarország számára az igazán negatív adat a fontos exportpiacok importjának várható visszaesése, jelentette ki Veres János pénzügyminiszter kedden Brüsszelben a többi EU-tagországból érkezett kollégáival tartott havi rendes értekezlet után.
Vágólapra másolva!

Németország importjában 1,3 százalékos növekedés helyett most már 2,4 százalékos csökkenést vár erre az évre az uniós végrehajtó testület legújabb előrejelzései szerint. Olaszország importjában 4, Franciaországéban 1,4, Ausztriáéban pedig 1,5 százalékos visszaesés várható.

Mindez Veres szerint arra készteti a kormányt, hogy a következő időszakban újragondolja az országot érintő legfontosabb folyamatokat, ám ehhez megvárják az IMF előrejelzéseit is. A Magyarországra vonatkozó brüsszeli előrejelzések nem számítanak meglepetésnek - tette hozzá.

Az előrejelzés szerint legalább tizenkét tagország túllépi a szerződésben megengedett, 3 százalékos államháztartási hiányt a hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva, és az Európai Bizottság ennek bekövetkeztekor eljárást indít ellenük a túlzott deficit miatt. Akkor újra megvizsgálják, hogy a válság miatti intézkedések milyen szerepet játszanak ebben.