Lenyomják az olaj árát a rossz kilátások

Vágólapra másolva!
Emelkedett a kőolaj ára csütörtökön, miután New Yorkban kora este még három dolláros veszteségen állt. Londonban az északi-tengeri Brent könnyűolaj 37 cent emelkedéssel 45,39 dolláron fejezte be a napot márciusi lejáratra. A WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 12 centtel 43,67 dollárra nőtt a New York-i árupiacon (NYMEX) márciusra.
Vágólapra másolva!

Napi mélypontját azután érte el, hogy hivatalos adatok szerint a múlt héten jóval a szakértők várakozását meghaladó mértékben emelkedett az amerikai olajtartalék. A veszteség azonban gyorsan nyereségbe csapott át a Fehér Háznak arra a bejelentésére, hogy a kormányzat nem kíván késlekedni az újabb gazdaságélénkítő csomag elfogadásával.

Az amerikai energiaügyi minisztérium közleménye szerint a január 16-val záródott héten az amerikai olajtartalék 6,1 millió hordóval nőtt. Az elemzői várakozások átlagában 1,4 millió hordó emelkedés szerepelt. A benzintartalék 6,5 millió hordóval bővült. A szakértők 1,6 millió hordó növekedést vártak. Az egyéb olajtermékek készlete 0,8 millió hordóval nőtt. Az elemzők némileg nagyobb, 1,1 millió hordó emelkedést becsültek.

Minden "összeesküdött" az olaj ára ellen: az Európai Bizottság hétfőn minden eddiginél borúsabb gazdasági előrejelzéseket adott ki, majd kedden újraindult a gázfolyam Oroszországból Európa felé. Minden fejlemény igazolni látszik, hogy az idén már második éve csökkenhet a világ kőolajfogyasztása, amint a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jósolja. Két egymást követő évi visszaesés utoljára 1982-ben és 1983-ban volt, az iráni iszlám forradalom és az iraki-iráni háború okozta, második olaj- és olajárválság nyomán.

Az IEA hét végén megjelent, legújabb előrejelzése szerint az idén a világ kőolajkereslete napi 85,3 millió hordósnak ígérkezik átlagosan, ez 0,6 százalékkal kevesebb lenne a tavalyinál. Az IEA szerint a világ kőolajfogyasztása tavaly 0,3 százalékkal csökkent.

A világgazdasági kilátások folytatódó, nagy túlkínálatot valószínűsítenek, ezért továbbra is távolinak tűnik az 75 dolláros ár, amelyet az OPEC elérni szeretne, mondván, ilyen árszint szükséges a kutatás-fejlesztés fenntartásához a nehezen kitermelhető lelőhelyeken, későbbi hiányok elkerülése végett. Szakértők szerint 2 százalékos GDP-növekedési világátlag alatt még 70 dolláros olajár is szinte elképzelhetetlen, márpedig idén még recesszió sem zárható ki a világátlag szintjén.

A tavaly év közepéig tartott, nagy olajár-emelkedésért részben okolt kínai gazdasági növekedés meredeken lassult: a tavalyi utolsó negyedben 6,9 százalékra éves összehasonlításban, öt év után először egyszámjegyűre, 9 százalékra húzva le az évi átlagos GDP-növekedést Kínában. Ezzel összefüggésben Kína kőolajimportja tavaly csak 9,6 százalékkal nőtt, miután 2007-ben 12,4 százalékkal, 2006-ban 14,5 százalékkal gyarapodott.

Csütörtökön késő délután a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója 41,05 dollár volt New Yorkban márciusra, 2,50 dollárral olcsóbb a szerdai zárónál.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 416,50 dollár volt Londonban, 12,75 dollárral olcsóbb a szerdai zárónál.