New York esett, és hosszú recesszióra készül

Vágólapra másolva!
Csökkenéssel, de jóval a napi mélypont felett zártak a Wall Street tőzsdemutatói csütörtökön. Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy akár két év is eltelhet, mire a piac újra jelentős nyereséget könyvel el.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,8 százalék (41,58 pont) csökkenéssel 1465,49 ponton fejezte be a napot a New York-i tőzsdén. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8122,80 ponton zárt 1,3 százalék (105,30 pont) hanyatlással. A gyengén indult gyorsjelentési szezon újra és újra arra figyelmeztet, hogy további nehézségekre kell számítani.

Tizenkét százalékot esett a Microsoft árfolyama a cég azon bejelentései nyomán, hogy a következő 18 hónapban 5 ezer munkahelyet szüntet meg, illetve elmúlt negyedévi eredménye elmaradt a várttól. Az Apple azt közölte, hogy az előzetes várakozásait meghaladó profitot ért el, mire papírjának árfolyama 7,2 százalékkal emelkedett. Az indexek kezdeti nagy veszteségeit érdekes módon a pénzügyi szektor is mérsékelte, így a Morgan Stanley és a Goldman Sachs jó teljesítménye.

Az efféle derűs momentumok ellenére (ilyen volt a napokban az IBM gyorsjelentése is) bizonyosnak látszik, hogy a folytatás nem lesz örömteli. Sok cég arra figyelmezteti részvényeseit, hogy az idei év még nehezebb lesz, mint a tavalyi. Beszédes jel, például, hogy az EBay most először számolt be profitcsökkenésről.

A MarketWatch által megkérdezett egyik elemző arra emlékeztetett, a nagy zuhanásokat koránt sem mindig követi gyors emelkedés. Az 1990-es nagy esés után 6, a 2000-es krach után pedig 11 havi "oldalazás" következett, mire visszatért a bizalom. "A recesszió mélységétől függően most akár két évi stagnálás is jöhet" - vélekedett a szakértő, aki szerint az S&P mutató még jó ideig 800 és 1000 pont között fog mozogni.

Egy másik, a Bloombergnek nyilatkozó elemző rámutatott, a Microsoft azon döntése, hogy pénzügyi évének hátralevő részére már nem ad ki nyereségvárakozást, annak megerősítése, hogy ez a válság mélyebb és rosszabb, mint egy hétköznapi recesszió. "Mindenki azt mondja, hogy fogalma sincs, mi következik" - érzékeltette a közhangulatot.

A gazdaság állapotáról adott képet a múlt héten a munkanélküli segélyt első alkalommal igénylő amerikaiak száma. A szakértők azzal számoltak, hogy 540 ezerre nőtt a szám az egy héttel korábbi 524 ezerről. A tényleges érték azonban 589 ezer lett: ennél többen 1982 óta nem jelentkeztek segélyre. Ugyancsak csütörtökön közölték, hogy a decemberben megkezdett lakásépítések száma rekord alacsony volt.

A szenátus pénzügyi bizottsága csütörtökön támogatta Timothy Geithner pénzügyminiszteri jelölését. A szenátus egésze legkorábban pénteken, de a legvalószínűbb, hogy a jövő héten dönt a jelöltről. Az elemzők szerint nem kétséges, hogy megkapja majd a bizalmat, és ennek "felemelő" hatása lehet majd az árfolyamokra.