Spórolniuk kell az önkormányzatoknak

2009.01.22. 15:25

Az önkormányzatok nehéz helyzetben vannak a pénzügyi és gazdasági válság miatt, nagy a bizonytalanság - mondta Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára csütörtökön. Az önkormányzati gazdasági konferencián az államtitkár arra hívta fel az önkormányzatokat, hogy megfontoltan tervezzenek, takarékosan gazdálkodjanak és lehetőleg csökkentsék a testület működésének költségeit.

A saját bevételek várhatóan csökkennek majd, elsősorban az iparűzési adóbevételek visszaesése miatt. Az iparűzési adóból származó bevételek az elmúlt években dinamikusan növekedtek, tavaly 500 milliárd körüli összeget használhattak fel az önkormányzatok.

A gazdasági válság miatt az idén ezen a téren jelentős visszaesésre lehet számítani, ami nem egyenletesen oszlik meg az önkormányzatok között; lesz, ahol komoly gondokat okoz, másokat kevésbé érint - mutatott rá Jauernik István.

Hozzátette: ezekre a helyzetekre a képviselő-testületeknek fel kell készülniük. A lehetőségek között említette a bevételek növelését, az adóemelést, az önkormányzatok csökkenthetik a kiadásokat vagy hitelt vesznek fel, ezt mindenütt a helyi viszonyoknak megfelelően kell eldönteni.

A köztisztviselőkön is spórolhatnak

Az a cél, hogy a központi költségvetésből származó önkormányzati támogatások a tavalyi szinten maradjanak. Az önkormányzatok a költségvetésből az idén összesen 1290 milliárd forint költségvetési támogatásra számíthatnak - mondta az államtitkár. Mint jelezte, a központi költségvetés hiánya a jelenlegi előrejelzések szerint 200 milliárd forint körül várható, amit véleménye szerint a kormány kezelni tud úgy, hogy az önkormányzatokat ez ne érintse.

Egy korábbi döntés értelmében nem lesz viszont béremelés az idén a közszférában, s a 13. havi juttatás is megszűnik. Ez utóbbit a szakszervezetekkel történt megállapodás alapján részben visszapótolják, ennek a forrása azonban nem az önkormányzatok költségvetése, hanem a központi költségvetés lesz - közölte Jauernik István.

Áramvonalasításra van szükség

Jauernik István szerint az önkormányzati rendszer, az önkormányzati törvény megérett a korszerűsítésre. Szernte a több mint 1700, ezer lakosnál kisebb lélekszámú település a közoktatási feladatokat nem képes magas színvonalon ellátni. Szerinte ezt a feladatotés a tűzoltóságokét is központi, állami hatáskörben kellene szervezni, ellátni, ami költségcsökkenéssel járna.

Mint mondta, nincs arra szükség, hogy egy-egy megyében, illetve nagyvárosban a jelenlegi létszámú, sokszor 80-100 képviselőből álló testület hozza meg a döntéseket. A létszám csökkentésével milliárdokat lehetne megspórolni. Feltette a kérdést, miért van szükség arra, hogy néhány száz lakosú településeken főállású polgármester legyen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK