Havi 15 millió forint bevétel finánconként

Vágólapra másolva!
A Vám és Pénzügyőrség (VPOP) tavaly összesen 1309 milliárd forint nettó adóbevételt szedett be, ami 67 milliárd forinttal haladja meg a 2007. évit - jelentette be Nagy János országos parancsnok pénteken Budapesten a nemzetközi vámnap alkalmából.
Vágólapra másolva!

Tavaly minden pénzügyőr átlagosan 185,6 millió forinttal járult hozzá a költségvetés bevételéhez, szemben a 2007. évi 182 millióval illetve a 2006. évi 174 millióval - mondta Nagy János. A testületnek 7052 tagja van

2008-ban a pénzügyőrség több mint 36 ezer bűncselekményt és szabálysértést derített fel, amelyek együttes értéke közel 106 milliárd forint volt - ismertette a bűnügyi terület adatát a parancsnok. A kábítószer felderítés eredménye például 118 kilogramm.

Több mint 10 ezer pénzmosással kapcsolatos bejelentést kapott a szervezet, és a testület nyomozó szolgálata 13 saját felderítésű ügyben összesen 40,1 milliárd forint elkövetési értékben folytat nyomozást.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára az alkalmazott mobil laboratóriumok jelentőségéről szólt, amelyek segítségével tavaly az adójegy nélküli cigaretták forgalmát 9 százalékra sikerült visszaszorítani a korábbi 27 százalékról.

A vendéglátó helyeken bevezetett kötelező standolással - a szeszes áruk napi leltárjával - kapcsolatos kérdésre Nagy János elmondta: a Vám és Pénzügyőrség jogalkalmazó, azt azonban vizsgálat bizonyítja, hogy 100 olcsó kategóriájú üzletnél folytatott vizsgálat közül 77-ben találtak szabálytalanságot.

"Remélem, hogy a szigorúbb ellenőrzéssel sikerül megfogni az adózatlan illetve átcsomagolt szeszárusítást" - fogalmazott a tábornok, aki azt is ígérte, hogy a vállalkozásokat eszközökkel, például mérőszalaggal segítik annak érdekében, hogy a standolás egyszerűbb és gyorsabb lehessen.