Kevesebb jut a francia kulturális intézetnek

Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent az idei francia költségvetésben a külföldön kultúrára fordítható összeg, s ezen belül leginkább a külföldi intézetek büdzséje - értesültek pénteken a francia napilapok.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A költségvetési megszorítások miatt a külföldi intézetek felügyeletét ellátó külügyminisztérium kénytelen volt prioritásokat kijelölni - mondta a Le Monde-nak Victoire Bidegain di Ros külügyminisztériumi tisztviselő. A 18 ezer külföldi diák ösztöndíja és a 235 francia gimnázium büdzséje megmaradt, ahogy a nyelvoktatással foglalkozó Alliances Françaises-hálózat (135 országban ezer központ), a francia művészek külföldi népszerűsítését segítő CultureFrance ügynökség, valamint a régészeti kutatások teljes költségvetése is.

A megvonások elsősorban a francia művészek külföldi útjait, a külföldi művészek franciaországi meghívásait, a fesztiválokat és a 136 országban működő és 2500 kiküldött francia munkatársat foglalkoztató 141 francia intézetet érinti, kivéve a "válságban lévő országokat" (Irak, Afganisztán, Palesztina).

Bernard Kouchner külön kérésére új intézet nyílik az iraki (kurdok lakta) Erbilben, de ezzel párhuzamosan európai országokban bezárások várhatóak. A korábbiaknál 12-14 százalékkal kevesebb jut az észak-afrikai országokban működő francia intézeteknek, 15 százalékkal kevesebbet kap Kína, Németország és Ukrajna, 23 százalékos a csökkenés Chilében, Etiópiában, a Fülöp-szigeteken és Kenyában. Kuba és több közép-ázsiai köztársaságban pedig 30 százalékkal csökken a francia intézetek büdzséje - sorolta a Le Monde.

A külügyminisztérium számításai szerint a kulturális programokra fordítható összeg átlagosan harmadával esik vissza, mivel a bérleti díjak és az alkalmazottak fizetései közben növekednek. A tárca ezért arra kéri a központokat - amelyek létszámleépítésbe és programjaik lemondásába kezdtek -, hogy helyben próbáljanak új forrásokat találni működésükhöz. Ez viszont már régen bevett gyakorlat: a Párizsból érkező néhány 100 millió eurós szubvenciót az intézetek általában megtriplázzák saját bevételeikből vagy máshonnan kapott támogatásokból - közölte egy diplomata a lappal.

A Le Monde kommentárja szerint a helyzet azért is nehéz, mert más európai országok Franciaországgal ellentétben növelik kulturális intézeteik költségvetését. A brit British Council 5,5 százalékkal, a német Goethe Intézet - amelynek 2005 és 2007 között csökkent a büdzséje, tavaly viszont 12,4 százalékkal nőtt -, 7,5 százalékkal kap idén többet. A spanyol Cervantes Intézeteknek pedig 2004 óta 66 százalékkal növekedett a költségvetésük.