Nagy-Britanniában is recesszió van

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia  bruttó hazai összterméke (GDP) a tavalyi utolsó negyedévben 1,5 százalékkal csökkent, és 1,8 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban, jelentették a brit statisztikai hivatalban pénteken, előzetes becslésként. Az elemzők 1,3 százalékos visszaesést vártak a harmadik negyedhez képest, és 1,4 százalékos romlást 2007 utolsó negyedéhez viszonyítva.
Vágólapra másolva!

A tavalyi harmadik negyedben a brit GDP 0,6 százalékkal csökkent negyedévről negyedévre, és 0,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Így Nagy-Britannia is belépett a recessziós gazdaságok sorába. A recessziót legalább két egymást követő negyedévi visszaesésben definiálja a nemzetközi gyakorlat.

Az adatok megjelenése előtt Gordon Brown brit miniszterelnök azt mondta a BBC-rádióban, hogy a brit gazdasági növekedés visszatérése jelentős részben attól is függ, milyen szoros lesz a nemzetközi együttműködés a világválság leküzdésében.

A szükséges elemek között említette az erőteljes belső gazdaságösztönzést az Egyesült Államokban és Kínában, illetve az európai országok hasonló intézkedéseit. Visszautasította, hogy a brit kormányzati gazdaságpolitikát "néhány spekuláns kommentárjaira" alapozzák, és "felelőtlen viselkedésnek" nevezte az ellenzéki, konzervatív pártvezér, David Cameron nyilatkozatát arról, hogy Nagy-Britannia esetleg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhat.

Két vagy több egymást követő negyedéves visszaesés után a tavalyi, harmadik negyedév végén recesszióban volt az EU-ban már Németország, Észtország, Olaszország, Lettország és Svédország, és, főleg a német eredmények miatt, az euróövezet egésze is az átlag szintjén. Még csak egy negyedévi - a harmadik negyedévi - visszaesése alapján recesszió felé tartott a dán, a spanyol, a magyar, a portugál és a brit gazdaság. Ezekről az országokról és az euróövezetről a negyedik negyedévi előzetes GDP-becslések február közepéig jelennek majd meg.

A francia gazdaság egyelőre még az utolsó negyedévi visszaeséssel is megúszta a "hivatalos" recessziót, de szintén erősen afelé tart. A francia hazai össztermék a tavalyi harmadik negyedévben 0,1 százalékkal több volt az előző negyedévinél, de az utolsó negyedévben várhatóan 1,1 százalékkal visszaesett az előző negyedévhez képest, közölte becslését a francia központi bank a múlt héten.