A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 2,2 millió euró tulajdonosi kölcsönt nyújtott a Malév Vagyonkezelő Kft.-nek - erősítette meg az mfor.hu-n megjelent hírt Száraz Gábor, az MNV Zrt. szóvivője pénteken az MTI-nek.

A Malév privatizációjakor létrehozott és állami tulajdonban lévő Malév Vagyonkezelő Kft.-hez kerültek a légitársaság egyes vagyonelemei, közöttük a Malév márkanév, egy Boeing 767-200-as repülőgép, valamint a Százhalombatta és a Ferihegyi repülőtér között húzódó kerozinszállító vezetéknek a repülőtér határán kívül eső szakasza. A légitársaság, a privatizációs szerződés szerint, bérleti díjat fizet a vagyonelemekért a Malév Vagyonkezelő Kft.-nek, amelyik a légitársaság MFB-vel szemben fennálló hitelét törleszti.

Száraz Gábor beszámolt arról is: a Malév már 2,2 millió eurós hátralékot halmozott fel a vagyonkezelővel szemben. Mivel a Malév Vagyonkezelő állami tulajdonban van, ha nem törleszti az MFB hitelt, késedelmi kamatot kell fizetnie. A többletteher elkerülése érdekében juttatott 2,2 millió euró tulajdonosi kölcsönt a Malév Vagyonkezelőnek az MNV, az erre a célra elkülönített keretéből. Ezt akkor fizeti vissza az MNV-nek a Malév Vagyonkezelő, ha a légitársaság kiegyenlíti számláját.

Ugyancsak a felhalmozott tartozás fejében a Budapest Airport Zrt.-hez került a Malév Lufthansa Technik Kft.-ben meglévő, 15 százalékos tulajdonrésze, ez azonban Németh Krisztina, a Malév szóvivője szerint nem okoz változást a légitársaság üzletmenetében.

A légitársaság tőkerendezéséről a január 27-re összehívott közgyűlésen döntenek. A Malév legutóbbi rendkívüli közgyűlésén visszahívták az igazgatóságából Borisz Abramovicsot, az igazgatóság elnökét és Alexander Abramovics igazgatósági tagot, a tulajdonos AirBridge Zrt. javaslatára, egyben a tulajdonosok felkérték a légitársaság igazgatóságát, hogy vizsgálja meg a tőkerendezés lehetséges módjait, egyebek mellett a tőkeleszállítás és a tőkeemelés lehetőségeit.

Sajtóértesülések szerint a légitársaság üzemeltetését az orosz Aeroflot veszi majd át, ezzel - az Aeroflot kisebbségi tulajdona mellett - nem kerül veszélybe a Malév státusza.