ENSZ: drogpénzből mentik a bankokat

Vágólapra másolva!
Bizonyos jelek szerint jó néhány bank kábítószer-kereskedelemből származó pénzekkel próbálta megoldani likviditási gondját a pénzügyi-gazdasági válság folyamán - állítja az ENSZ bécsi székhelyű Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

Antonio Maria Costa a profil osztrák hírmagazin legfrissebb, hétfői számában megjelenő, de már a hét végén kivonatosan ismertetett nyilatkozatában beszélt azokról a hivatala birtokába jutott adatokról, amelyek alapján feltételezhető, hogy kábítószerüzletből származó tőkével mentettek meg bankokat a csődbe jutás elől.

Jelenleg a drogpénz az egyetlen rendelkezésre álló likvid befektetési tőke - fejtette ki az igazgató. - Mivel tavaly a második félévben a likviditás jelentette a bankrendszer legnagyobb problémáját, a mozgatható tőke fontos tényezővé lépett elő.

Costa szerint az UNODC olyan jelekre bukkant, amelyek szerint a bankközi hiteleket kábítószer-kereskedelemből és más törvénysértő tevékenységből származó pénzeszközökből fedezték. "Vannak adatok arra nézve, hogy számos bankot ezen a módon mentettek meg" - idézte az osztrák hetilap a hivatalvezetőt. Az ENSZ-szerv most vizsgálja a gyanút keltő nyomokat.

Az igazgató nem volt hajlandó megnevezni egyet sem az érintett bankok közül, azt azonban érzékeltette, hogy az osztrák pénzintézetek nem a lista elején állnak. Costa szó szerint így fogalmazott: "Ausztria ugyanakkor nem áll egészen a listám elején, ha az érintett államokra gondolok."