Az amerikai adatok repítették a BUX-ot

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 256,10 pontos, 2,19 százalékos emelkedéssel, 11 926,51 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 11,8 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek a pénteki záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

Benyes Attila, a Quaestor Zrt. üzletkötője elmondta, hogy a délelőtti kereskedést alacsony forgalom jellemezte a budapesti tőzsdén, amely nem tudta követni a nyugat-európai kedvező hangulatot.

Hétfő délután azonban az Egyesült Államokból érkező, a használt lakások értékesítésére vonatkozó vártnál kedvezőbb adatok adtak lendületet a kereskedésnek. Elsősorban ennek köszönhető, hogy a kereskedés végére több mint kétszázalékos pluszban zárt a BUX - fejtette ki Benyes Attila.

Hozzátette: a papírok nagy része napi maximumán, vagy annak közelében zárt. A Richter gyengülése az üzletkötő szerint a forint erősödésével is összefügg.

Söre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője a Richter kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyógyszerpapír egy nagyobb eladói megbízás hatására nem tudott emelkedni, és zárt több mint 2 százalék mínuszban. Az üzletkötő ugyancsak kedvezően értékelte az amerikai ingatlanpiaci adatokat. Elmondta: ez jelzi azt, hogy újra tudna indulni a lakáspiac, és ezzel együtt a hitelezés is.

A Mol 480 forinttal, 5,27 százalékkal 9580 forintra erősödött, 969,5 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 136 forinttal, 6,07 százalékkal 2376 forintra nőtt, forgalmuk 6,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,22 százalékkal 580 forintra emelkedett, forgalma 2,3 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 610 forinttal, 2,06 százalékkal 28 990 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el.