Korlátokat bontanak az uniós pályázatokban

Vágólapra másolva!
Átszabják a hátrányos helyzetű régiók támogatására kiírt gazdaságfejlesztési operatív programok pályázati rendszerét, ugyanis félő volt, hogy komoly pénzek ragadnak benn. A változtatás lényege, hogy bárki bárhol kérhet forrást fejlesztéséhez, nem csak a legelmaradottabb területek - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az új rendszer lényege, hogy a területi korlátozás megszűnik, azaz az ország bármely területén lehet pályázni. Igaz, a támogatás mértéke fejlettségi területenként eltérő lesz: 25, 35 vagy 40 százalékos támogatás lesz igénybe vehető a terület fejlettségétől függően.

Nem esnek ki a nagyvállalatok sem a támogathatók köréből, ugyanis bármely cég, bármilyen fejlesztése, korszerűsítése, beruházása potenciálisan nyerhet a tendereken. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek gyorsan kellett reagálnia, ha nem akarta, hogy pénz maradjon kihasználatlanul, márpedig tavaly 13 milliárd forintra nem kötöttek szerződést a rendelkezésre álló 100 milliárdból, pedig 120 milliárdnyi pályázat érkezett be - olvasható a Napi Gazdaságban.