Elképesztő összeget buktak a világ legnagyobb nyugdíjalapjai

Vágólapra másolva!
A világ vezető nyugdíjalapjaiban ez idő szerint 25 ezer milliárd dollár fekszik a tizenegy legnagyobb piacon, ami ugyan körülbelül eléri a 2005-ös szintet, de az egy évvel ezelőtti eszközértéknél 5000 milliárd dollárral kevesebb - derül ki a londoni Watson Wyatt elemzéseket készítő cég felméréséből. A társaság szakértői a nemzetközi tőkepiaci bonyodalmakkal indokolva a nem realizált vagyonvesztést.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjalapok befektetéseikkel nem csupán a részvénypiacokon vesztettek a múlt évben, hanem az állampapírok piacán is, mert csökkentek a hozamok, növelve a nyugdíjalapok veszteségeit.

A Watson Wyatt 11 ország államkötvényeinek hozamgörbéjét elemezte kalkulációjához, ezek közül 10 országban csökkentek a nyugdíjalapok követelései, Németország maradt a kivétel: ott is viszonylag magas az államadósság aránya a nyugdíjalapok portfoliójában, de a német kötvényeket a piac biztonságosnak tartja.

A nyugdíjalapok tavaly erősen átcsoportosították befektetéseiket, nevezetesen a részvénypiaci befektetéseket tovább mérsékelték, annak részaránya - a hét legjelentősebb nyugdíjalapokkal rendelkező államban - 42 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 51 százalékról és az 1998-as 60 százalékról. Az állampapírok részaránya a befektetési portfoliókban átlag 40 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 36 százalékról, az egyéb - ingatlan, tőke és nyersanyag - befektetések aránya is nőtt, 12 százalékról 17 százalékra.