Parragh: Magyarországot lúzernek tekintik

Vágólapra másolva!
Parragh László szerint Magyarországot külföldön és belföldön is "lúzerországnak", vesztesnek  tartják.  
Vágólapra másolva!

"Magyarországot külföldön is lúzerországnak tekintik, de mi is annak tartjuk magunkat, mert nincs az országnak önbizalma - jelentette ki hétfőn a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a jelenlegi gazdasági helyzetet és a kilábalási lehetőségeket vázoló nagykanizsai előadásában.

Parragh László kifejtette: az ország mára elveszítette szuverenitását, mert kiszolgáltatta magát a hitelezőknek. A gazdasági válság ugyanakkor esélyt kínál arra, hogy valódi változások induljanak meg, de ebben csak magunkra számíthatunk.

Gazdasági után jön a társadalmi válság

A rendszerváltást követően az ország gazdaságszervezési tévútra került azzal, hogy mindent a piacra bízott. Magyarország azonban ezzel "közgazdasági értelemben mérhetetlenül kiszolgáltatta magát". Hamis illúziónak nevezte, hogy a pénzügyi válság előtt Magyarországon már éppen túl volt a nehezén, de szerencsétlen pillanatban jött a krízis. Parragh úgy látja, hogy a magyarországi gazdasági válság egyik oka csak a világpiaci krízis, a másik az, hogy a gazdasági struktúrákat csak részben alakították át.

A gazdasági válságot "nagy valószínűséggel társadalmi válság követi", ez pedig politikai válsággá válhat, ami a gazdaságnak nem érdeke, annak fontos a stabilitás. Senki nem tudja, hogy a bizalomvesztés meddig tart, "bízhatunk benne, hogy a pénzügyi válság hamarosan lecseng", de a recesszió évekig tarthat - fogalmazott az elnök. Helyes irányba mutató lépéseknek nevezte a kormány válaszait a válsághelyzetre, de kérdésesnek tartja, hogy mi valósul meg belőle.

"Helyes volt, hogy háromszor is módosítottuk a költségvetést", hiszen reagálni kell az előre nem látható helyzetekre, de a jelentős hitelfelvételt, a költségvetési szigorítást, az alapkamat jelentős emelését, az uniós források átcsoportosítását is összességében szintén a jó irányba tett lépések közé sorolta.

A pénz kifolyik a rendszerből

Kifejtette ugyanakkor, hogy számos látszatintézkedés történt, ilyen volt például a devizahitelesek megmentésére szóló felhívás, ami után következett a jegybanki alapkamat háromszázalékos emelése. Ide sorolta a nyugdíjak befagyasztását és a 13. havi nyugdíj korlátozását, mert a nyugdíjrendszer alapjaihoz a kormány nem nyúlt hozzá, így az előnyugdíjak, a rokkantsági ellátások és a fegyveres testületek korengedményes rendszerének felülvizsgálata sem történt meg.

A kamarai elnök elképesztőnek nevezte, hogy "rendkívüli mértékben" megdrágult a költségvetés finanszírozása, csak a kamatkiadás elérheti a GDP 5 százalékát jelenti. Hozzátette: álságos vélemény, hogy most nem lehet adót csökkenteni, mert azt éppen most kellene megtenni, Magyarország versenytársai ezt már megtették. A vállalkozások szemszögéből a legfontosabb növekedési korlátok közé sorolta a nagy munkaerőköltséget és az adóterhelést, az árfolyamkockázatot, a beszállítói láncok, a szakképzett munkaerő hiányát, a munkaügyi szabályozás rugalmatlanságát és a gyenge kormányzati gazdaságfejlesztési programokat. Megítélése szerint az uniós források átcsoportosításával, a kifizetések felgyorsításával tompítani lehetne a gazdasági válság hatásait.

A 2007-es állami költségvetést elemezve Parragh rámutatott, hogy 360 milliárd forinttal több adóbevétel folyt be a tervezettnél, vagyis "erős az adóprés, bejön a pénz, de kifolyik a rendszerből". A Magyarországon működő vállalkozások helyzetéről szólva kitért arra, hogy a külföldi tőke aránya 53,7 százalék az első száz magyarországi cégnél, és a nagy cégknek kétszeres a termelékenysége a mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz képest. Ez utóbbiak például 100 forint adóból 3 forintot tudnak leírni, a 250 fő felett foglalkoztató cégek viszont 58 forintot.

Kitörési pontok

A magyar gazdaság kitörési lehetőségei között három tényezőt sorolt fel Parragh László. Szerinte egyrészt hozzá kell nyúlni a nagy elosztórendszerekhez, mint az oktatás, az egészségügy, a nyugdíjrendszer, a munkanélküli ellátás, a kutatás-fejlesztés és az államigazgatás, valamint az önkormányzati rendszer.

Másodikként emelte ki a közteherviselés reformját, hogy a gazdaság szereplőinek terhei csökkenjenek, harmadikként pedig érdemi párbeszédet és együttműködést szorgalmazott a gazdaság szereplői és a politikai pártok között is. Az érdemi kiadáscsökkentést, az uniós kifizetések felgyorsítását, a gazdaság kifehérítését, a korrupció visszaszorítását, a szociális juttatások szigorítását és a gazdaságpolitika hitelességének erősítését nevezte a kitörés erőforrásai között. Úgy ítélte meg, hogy valós akarat esetén már 2009-ben érezhetőek lennének pozitív változások, és a szlovák példához hasonlóan két éven belül "tartós növekedési pályára" állhatna a magyar gazdaság.

Parragh László kijelentette: a pártfinanszírozásban, valamint az önkormányzati rendszer átalakításában egyezségre kell jutnia a kormányoldalnak és az ellenzéknek, "a többit a kormány saját hatáskörben meg tudja tenni, ha akarja". A változtatásokkal tartós növekedési pálya, hatékonyabban működő rendszerek, olcsóbb finanszírozás, erősebb szociális háló, magasabb életminőség érhető el.
.