Duplázódott a fizetésképtelen cégek száma

2009.01.27. 9:23

Négy év alatt csaknem megduplázódott azoknak a cégeknek a száma Magyarországon, amelyek ellen fizetésképtelenségi eljárás indult: míg 2004-ben és 2005-ben még alig több mint 12 ezer ilyen procedúra indult, 2008-ra 21 245-re nőtt ezek száma. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt évben közel 14 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója, így 2008-ban a vállalkozások 4 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit.

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

"Sajnos a 2009-es év első felében biztos, hogy további romlás várható, és a többek által sejtett második félévi fordulat is kétséges" - állítja Bagyura András, a Coface Hungary értékesítési vezetője.

A szakember úgy látja, hogy a klasszikusan konjunktúra-érzékeny ágazatok, például az építőipar, az autóipar, az elektronikai ipar, ezen belül főképpen a háztartási és szórakoztató elektronika valamint az ezekhez ezer szállal kötődő szállítmányozás és logisztika, valamint az ingatlangazdálkodás - esetében a kereslet és így a fogyasztás visszaesése nagyon erőteljesen érezteti hatását.

A hitelpiaci válság miatt a banki és pénzügyi szektorban is jelentősek a problémák, azonban ezek stabilitását a különböző országok kormányai és nemzetközi intézmények is igyekeznek megőrizni.

A forint euróval szembeni gyengeségével kapcsolatban Bagyura megjegyzi, hogy bár a magyar gazdaság teljesítménye nagyon erőteljesen függ az exportpiacoktól, a nagy importszükségletű ágazatokban, illetve vállalkozások esetében a gyenge forint árfolyam beszerzési árakra gyakorolt negatív hatását nagymértékben ellensúlyozza az importált anyagok feldolgozását követő kivitelen, a gyenge forint kapcsán jelentkező többletbevétel. Ezeknél a cégeknél inkább a kereslet drasztikus csökkenése a fő gond.

A hagyományosan magyar érdekeltségű és magyarországi alapanyagot feldolgozó ágazatok (pl. agrárium, élelmiszeripar) exportjára kifejezetten pozitívan hat a mostani árfolyam. A válság miatt megugró banki hitelkamatlábak a beruházások esetében azok elhalasztását, a forgóeszköz finanszírozás esetében azonban akár komoly likviditási problémákat okozhat - mutat rá Bagyura. Ez további költségmegtakarításokat, és teljesítmény csökkenéseket generálhat. A finanszírozás visszaesése közvetlenül is előidézhet csődöket, felszámolásokat, teszi hozzá az értékesítési vezető.

Főképp a csökkenő fogyasztás, az elkölthető jövedelmek érezhető visszaesése egyértelműen kapacitásuk visszafogására készteti a nagy multi cégeket. Azonban ezek többségének megvan a megfelelő tőke háttere ahhoz, hogy az ínségesebb időszakot átvészeljék, a keletkező veszteségeiket finanszírozzák, állítja Bagyura.

Ugyanakkor a hozzájuk kapcsolódó, tőlük erős és gyakran egyoldalú függésben lévő (kis) magyar beszállítókat viszont a fő multi vevőik megrendeléseinek csökkenését akár végzetes csapásként érheti, hiszen a működésükhöz és túlélésükhöz folyamatos cash flow-ra van szükségük, a fő vevőik leállását ezért sokan nem élik túl - mutat rá a szakember.

Összességében elmondható, hogy sajnos a magyar vállalkozások többsége súlyosan alultőkésített, így a válság túlélése nehéz feladat számukra. A legújabb minősítések roppant fontosak a magyar vállalkozások számára, és egyben intő példaként szolgálnak. A válság a világ minden térségére hatással van, és ez alól a magyar cégek sem vonhatják ki magukat.

Nekik is szembe kell nézniük a visszaeső hazai fogyasztás problémájával, A nemzetközi piacokon való jelenléthez nemcsak a partnervállalatokról kell pontos információval rendelkezni, hanem az országkockázatról is, hiszen a makrogazdasági problémák egész iparágak, szektorok működésének eredményességességét sodorhatják veszélybe" - teszi hozzá Bagyura. Mindamellett megfelelő hitelbiztosítással még a legelőrelátóbb cégeknek is ajánlott rendelkeznie, hiszen a bevétel tört részéért köthető biztosítások még a legváratlanabb esetekben is hatékony védelmet biztosítanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK