Állami segítséget kérnek a cseh kkv-k

Vágólapra másolva!
A korábban szokásosnál mintegy 30 százalékkal kevesebb megrendelést kaptak januárban a kisebb és a közepes nagyságú vállaltok Csehországban - jelentette be a mintegy 500 tagot számláló csehországi Kis- és Közepes Nagyságú Vállalkozók Szövetsége (AMSP) kedden Prágában. Az AMSP ezért a kormányfőhöz fordult segítségért.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

"Mintegy 42 százaléknál a megrendelések több mint 30 százalékkal csökkentek. A kisebb cégek további 39 százaléka 16 és 30 százalék közti megrendelés csökkenést jelentett" - tájékoztatott az AMSP cégei között készített felmérés eredményéről Bretislav Ostádal, a szervezet elnöke. Ostádal szerint a kisebb vállalkozói szubjektumok a nemzetközi gazdasági válság következtében nagyon nehéz helyzetbe kerültek. A válság miatt ugyanis meredeken esett a nagyobb cégek megrendeléseinek száma.

Az AMSP ezért levélben fordult Mirek Topolánek kormányfőhöz, hogy a kabinet foganatosítson intézkedéseket a kisebb és a közepes nagyságú cégek megsegítésére. Arra kérik a kormányt, hogy a kisebb vállaltok esetében két hónapról csökkentse egy hónapra a felmondása határidőt, s a munka törvénykönyve szerint minden elbocsátott dolgozónak kifizetendő három hónapos bér fedezetét pedig ideiglenesen vállalja át az állam. Ugyanakkor azt kéri, hogy a kisebb vállalkozások támogatására hozzanak létre egy állami pénzalapot. További követelés, hogy az állam engedélyezze a kisebb cégeknek a társadalombiztosítási járulékok befizetésének az elhalasztását, mégpedig mindenféle büntetések nélkül. Hasonló haladékot kérnek az áram, a gáz, a fűtés és a meleg víz fogyasztás fedezésére is. A követelések harmadik része a banki hitelekhez való könnyebb hozzájutást érinti.