Leminősítésre jelölték a CIB Bankot

Vágólapra másolva!
Leminősítési felülvizsgálat alá vette a CIB Bank egyébként magasan elsőrendű, "Aa3"-as szintű hosszú futamú forintbetéti és adósi besorolásait, valamint szintén jó minőségű, "C mínusz" pénzügyierő-osztályzatát a Moody's Investors Service, a hazai működési környezet romlásának várható hatásaira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott indoklása szerint valószínűleg jelentősen érinteni fogja a pénzintézet jövedelmezőségét a finanszírozási költségek növekedése, az eszközminőség gyengüléséből eredő, emelkedő tartalékolási szükséglet - a Moody's ezt a tényezőt külön kiemelte -, valamint a gazdasági lassulással járó, potenciálisan gyengülő jövedelemtermelő képesség.

A Moody's szerint ezek a tényezők a pénzügyierő-osztályzat felülvizsgálatát indokolják, de ha e besorolás romlik, az a másik két érintett osztályzatra is kedvezőtlenül hatna.

Jóllehet a száz százalékos tulajdonos, az olasz Intesa SanPaolo bankcsoport el tudja látni a leányvállalatot euró-finanszírozással, a svájcifrank-alapú hitelek magas aránya azonban kedvezőtlen devizaelegyet teremt a bank mérlegében, aminek fedezeti ügyletei nehezebbé és drágábbá váltak az elmúlt hónapokban, áll az elemzésben.

A bank hosszú futamú, "A3"-as devizabetéti osztályzatát a hitelminősítő negatív kilátással megerősítette, megemlítve, hogy ezt a besorolást magyar szuverén adósosztályzattal együtt tavaly novemberben rontotta egy fokozattal.

A Moody's abban a hónapban az addigi "A2"-ről "A3"-ra minősítette vissza - vagyis még az elsőrendű "A" besorolási sávban hagyta - a magyar államadósság besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a korábbi évek "nem megfelelő" gazdaságpolitikája most, a kockázatkerülő környezetben fokozza az ország sérülékenységét.

A lépés előtt a cég nem jelezte az addig stabil osztályzati kilátás negatívra rontásával, hogy leminősítésre készül, az új osztályzatra viszont további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

A Moody's ugyanakkor továbbra is két fokozattal tartja jobb szinten a szuverén magyar adósosztályzatot, mint a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings, amelyek közepes befektetői "BBB" szintre sorolják Magyarországot mint szuverén adóst, a Fitch stabil, az S&P negatív kilátással.