Csökkent a lengyel alapkamat

2009.01.27. 14:59

A Lengyel Nemzeti Bank a keddi kamatdöntésével  háromnegyed százalékponttal csökkentette alapkamatát, 4,25 százalékra. A csökkentés meghaladta az elemzői várakozásokat, akik csak fél százalékpontos csökkentést valószínűsítettek, úgy vélvén, hogy a zlotyi utóbbi időben gyors piaci leértékelődése óvatosságra késztetheti a központi bankot.

A Lengyel Nemzeti Bankot azonban a jelek szerint most mindennél jobban aggasztja a gazdaság ütemvesztése, miközben az enyhítést nem akadályozza az infláció, amely gyorsan csökken. Decemberben már csak 3,3 százalékos volt a tizenkét havi infláció a novemberi 3,7 százalék és a korábbi, júliusi-augusztusi, 4,8-4,8 százalékos csúcsértékek után. A központi bank folyamatos célja 2,5 százalék, plusz-mínusz 1 százalékpontos tűréssel, vagyis a decemberi érték már a célsávon belül volt.

Az Európai Bizottság a legújabb, múlt héten megjelent előrejelzéseiben 2,0 százalékos gazdasági növekedést jósolt idénre Lengyelországnak, és jövőre 2,4 százalékos ütemet valószínűsített. Novemberben a bizottság még 3,8 százalékot jósolt idénre és 4,2 százalékot jövőre Lengyelországnak. A brüsszeli bizottság becslése szerint a lengyel GDP-növekedés már tavaly évi átlagban 5,0 százalékosra lassult a 2007-es, 6,7 százalékos ütemről.