Autócsomaggal álltak elő a britek

Vágólapra másolva!
Több mint kétmilliárd fontra rúgó segélyekkel próbálják kimozdítani a holtpontról a britek a szigetországi autógyártást. Nem mentőcsomagnak hívják: a pénz a hivatalos megfogalmazás szerint az életképes vállalatok pozícióinak erősítésére szolgál.
Vágólapra másolva!

A brit autóipar 2,3 milliárd fontnyi pénzügyi segítséget kap az államtól - jelentette be Peter Mandelson pénzügyminiszter a brit parlamentben - írja a Worldcarfans.com. Az összeg a hitelválság miatt kialakult pénzügyi nehézségek kezelését hivatott segíteni. A képviselő hangsúlyozta, hogy a pénz nem mentőcsomag, hanem az iparág lehető legerősebb pozícióját biztosítaná. (A legtöbb brit gyártó külföldi cégek kezében van.)

A pénzből 1,3 milliárd dollár az Európai Beruházási Bank (EIB) által nyújtott hitelek fedezésére szolgál, további egymilliárd pedig olyan beruházások esetében szolgál garanciaként, amiket az EIB nem támogat.

Az autógyáraknak a legnagyobb szükségük arra van, hogy a vevők számára kedvezőbb hitelkonstrukciókat nyújthassanak, ettől remélik ugyanis a halódó kereslet újbóli élénkülését. Ugyancsak jelentős összeget kell elkülöníteniük a megtakarítások miatt elbocsátott és elbocsátandó dolgozók végkielégítésére.

A brit kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy "az összeg célzottan olyan erős vállalkozások biztosítására szolgál, amelyek likviditási nehézségekkel néznek szembe a rövid távú hitelek területén. Ezeknek az életképes cégeknek túl kell jutni a mostani nehéz perióduson."

Az autók iránti kereslet komoly visszaesését mutatja, hogy az elmúlt hónapban a termelés volumene 20 éves mélypontra süllyedt. Ez pont az egy évvel ezelőtti termelés 50 százalékát jelenti.