Vágólapra másolva!
A megkérdezett ukránok többsége szerint az állam elhibázott politikája következtében értékelődött le a hrivnya, míg a világválságot a válaszadók legkisebb hányada jelölte meg fő okként - derült ki egy közvélemény-kutatás adataiból.
Vágólapra másolva!

A kijevi Gorsenyin Intézet által végzett telefonos felmérésbe bevont ukránok 52,5 százaléka vélekedett úgy, hogy a nemzeti valuta meggyengüléséért az állam a felelős, míg 35,1 százalék a devizapiaci spekulációt hibáztatta, 16,7 százalék az ukrán gazdaság helyzetének romlásában látta az okokat, s a válaszadóknak mindössze 13,1 százaléka hárította a felelősséget a világválságra.

A közvélemény-kutató intézet szakemberei szerint az ukránok egyáltalán nem hiszik el politikusaik azon állításait, miszerint a hrivnya leértékelődését a nemzetközi pénzügyi-gazdasági krízis okozta volna - jelentette szerdán az UNIAN hírügynökség.

A megkérdezettek 24 százaléka válaszolta azt, hogy a nemzeti valuta gyengüléséért az ukrán jegybank a felelős, 16,5 százalék szerint az államfő, 8,8 százalék szerint a kormány, 4,4 százalék szerint az oligarchák, 3,1 százalék szerint a parlament hibáztatható.

A többség, 47,1 százalék ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy a felelősség a felsoroltakat együttesen terheli. A közvélemény-kutatók szerint ez azt jelzi, hogy az ukrán társadalom nem fogékony arra, ahogyan az egyes hatalmi ágak a nyilvánosság előtt egymásra igyekeznek hárítani a felelősséget.

A reprezentatív felmérést a Gorsenyin Intézet ezer felnőtt korú személy megkérdezésével végezte, Ukrajna 25 megyeközpontjában, valamint Kijevben és Szevasztopolban.