Felszámolás fenyegeti a Malévot

Vágólapra másolva!
A Malévnek is szolgáltatást nyújtó Airport Security Kft. január 31-én éjfélkor beszünteti a szolgáltatást a Malévnek és elindítja a felszámolási eljárást a mintegy 200 millió forint lejárt tartozás miatt, ha addig a légitársaság nem fizet.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Erről Szita János, az Airport Security Kft. ügyvezetője tájékoztatta szerdán az MTI-t, megerősítve a Magyar Hírlap információját.

A Malév szóvivője, Németh Krisztina az MTI kérdésére elmondta, hogy az Airport Security havonta 120-160 millió forintot számláz a Malév-csoportnak. Az utolsó számla fizetési határideje mindössze két napja, január 26-án járt le, és a szerdai napon a Malév 45 millió forintot átutalt az Airport Securitynek, valamint a további nyitott számlaállomány átutalásáról is a megállapodás szerint intézkedik.

A Malév átütemezné tartozásait

A szóvivő hozzátette: a Malév az elmúlt hónapokban a havi számlák kifizetése kapcsán minden esetben előre kidolgozott fizetési ütemezésben egyezett meg a szállítóval, és minden esetben a megállapodás szerint teljesített is. Ez az egyeztetés az említett számlacsomag esetében sem maradt el.

A légitársaság nem titkolja, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben adódnak problémái a kifizetések időben történő teljesítésével - mondta Németh Krisztina A szóvivő emlékezetett arra, hogy a Malév közvetett tulajdonosa az orosz állami Vnyesekonombank lesz, és a tőkeerős tulajdonosi háttér hosszú távon pénzügyi stabilitást jelent a Malév számára.

Nem bíznak a Malév ígéreteiben

Az Airport Security végzi Ferihegyen a Malév járatok biztonsági ellenőrzését, a repülőgépek őrzését, és alvállalkozója a Malév Ground Handlingnek, a Malév földi kiszolgáló leányvállalatának is.

Szita János elmondta, hogy azért kényszerülnek a szolgáltatás beszüntetésére és a felszámolás kezdeményezésére, mert az ígéretek ellenére nem bíznak abban, hogy a Malév új tulajdonosainak első dolga a tartozások kiegyenlítése lesz. Az ügyvezető hozzátette: a fizetési elmaradások miatt az Airport Security Kft.-nek 100-200 millió forintos hiteleket kellett felvennie, ami egyre nagyobb terhet ró a 800 főt foglalkoztató társaságra.

A Malév privatizációja óta folyamatos a légitársaság fizetési elmaradása, a szerződés ugyanis 15 banki napot ír elő - mondta az Airport Security ügyvezetője.