Fizetésképtelenség fenyegeti Litvániát

Vágólapra másolva!
A kormány stabilizációs intézkedései ellenére Litvánia a fizetésképtelenség felé halad a szociális nyugtalanság miatt, amelyet a költségvetési kiadások csökkentése váltott ki - jelentette ki az Európai Bizottság uniós költségvetésért felelős tagja.
Vágólapra másolva!

Dalia Grybauskaite azt mondta, hogy a kormány által januárban hozott intézkedések megfelelőek ahhoz, hogy stabilizálják a kialakult gazdasági helyzetet, és az ország hitelekhez jusson belföldön, illetve külföldön.

Ugyanakkor - tette hozzá - a feszültség további fokozódása szociális téren, vagy a politikai helyzet destabilizálódása a fizetésképtelenség állapotához vezethet.

A kormány a megbomlott költségvetés helyreállítása céljából egyebek között emelte az adókat, ez komoly nemtetszést váltott ki a szakszervezeteknél és utcai összecsapásokra került sor.

A balti országban a gazdaságnövekedés évekig jelentős volt, 2007-ben érte el a csúcsot, 8,9 százalékkal. A GDP tavaly ugyanakkor már csak 3,2 százalékkal nőtt - az előzetes számítások szerint -, idén pedig mintegy 5 százalékkal esik.