Kész az újabb kormányzati prognózis

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerda délután, a kormányülés közben tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Veres János pénzügyminiszter előterjesztette az újabb kormányzati prognózist, amely a makrogazdasági mutatókra vonatkozik.
Vágólapra másolva!

A kormány várhatóan e számok alapján tervezi újra a költségvetést. Gyurcsány elmondta, hogy jelenlegi számításaik, becsléseik szerint változatlan feltételek mellett -2,5, illetve -3 százalékos lehet a gazdasági növekedés Magyarországon 2009-ben.

Vagyis a gazdaság nem nőni, hanem zsugorodni fog - tehetjük ehhez hozzá. A zsugorodás mértéke pedig nagyobb a korábban tervezettnél.

2,5-3 százalékos infláció jöhet

A kormány az infláció alakulását jelenleg 2,5-3 százalékosra teszi 2009-ben, míg a korábban tervezett hiánycélokat tartani akarja - erősítette meg Gyurcsány.

A minsizterelnök szerint félretájékoztatásra alkalmas az a szerdai lapinformáció, amely szerint körülbelül ötszázalékos járulékcsökkentés lehet a válságkezelő csomag fő tétele.

Nincs lehetőség drasztikus adócsökkentésre

A miniszterelnök szerdán a kibővített kormányülés közben tartott sajtótájékoztatón ismét megerősítette, hogy álláspontja szerint nincs lehetőség drasztikus adócsökkentésre.

Gyurcsány Ferenc közölte: csütörtökön a parlament rendkívüli ülésén a gazdasági válság nyomán szükséges nemzetstratégiáról, modellstratégiáról fog beszélni, "nem minden konkrétum nélkül", de a konkrét intézkedéseket csak a tavaszi ülésszak elején jelenti be.