Amerikából jött hírre kilőttek a bankpapírok, az OTP is száguld

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A világ börzéin a vevők elkapkodják a bankpapírokat. Az eufória annak köszönhető, hogy amerikai piacon felröppent hírek szerint Barack Obama vezette amerikai kormány a válságkezelés egyik lépéseként létre akarja hozni az úgynevezett rossz bankot.

A megalapítandó pénzintézethez kerülnének a pénzügyi válság kirobbanásában főszerepet játszó úgynevezett mérgezett értékpapírok. Ezzel a bankrendszer megszabadulna mintegy 1 billió dollár (1000 milliárd) rossz minősítésű eszköztől.

Hír nyomán az OTP-papírok piacát elözönlötték a vásárlók. Nem sokkal három óra előtt a bankrészvény árfolyama 2500 forintnál járt, ami közel 7 százalékos többletet jelent. Ez jóval meghaladja a nyitás után, amúgy jelentős, közel 3 százalékos drágulást.

A frankfurti tőzsdén szereplő Deutsche Bank 17, a Deutsche Postbank 15, a Commerzbank pedig 14, az Allianz 8,5 százalékos plusznál tartott az aktuális időpontban. Londonban, Párizsban is jókora emelkedést produkált a bankszektor. Az európai bankok mellett az amerikai pénzintézetek is meglódultak, a nyitás előtti kereskedésben a Bank of America jegyzése 15, a JP Morgané 9 százalékkal ugrott, és volt olyan - az említetteknél kisebb bank -, amely közel 30 százalékkal erősödött.