Nem változott az amerikai kamatszint

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton az amerikai jegybank (Fed) szerdán. A döntés értelmében az egynapos kamat célsávja 0,0 és 0,25 százalék között maradt.
Vágólapra másolva!

Fed erre a szintre előző, december 16-i ülésén szállította le a kamatot, 75 bázispontos csökkentéssel. Szerdán a Fed kamatdöntő Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) 8-1 arányban döntött a kamatsáv szinten tartásáról.

A Fed közleménye szerint a jegybank folytatja a banki adósságok és a jelzáloggal támogatott kötvények felvásárlását, hogy ezzel is támogassa a jelzálog- és lakóingatlan-piacokat.

Jelezte továbbá, hogy felkészült hosszú lejáratú állampapírok vásárlására, amennyiben "ez hozzájárul a pénzügyi piacok helyzetének a javításához". Decemberben a Fed azt közölte, hogy még csak tanulmányozza ennek a lehetőségét.

A szerdai közlemény szerint a kamatsáv "bizonyos ideig" ezen a rendkívüli alacsony szinten maradhat.

A kamatdöntés bejelentése előtt a New York-i értéktőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA mutatója 198 ponton állt, mintegy 15 perccel később a nyereség 167 pontra mérséklődött. A technológiai papírok Nasdaq indexének az emelkedése 57 pontról 51 pontra gyengült.

Az euró 1,3264 dollárról 1,3130 dollárra hanyatlott.