Nincs biztos módszer a bankmentésre

Vágólapra másolva!
Sok amerikai bank állapota egyre romlik, ahelyett, hogy javulna, és megmentésükre az Obama-adminisztrációnak nincs biztos módszere, legfeljebb próba-szerencse alapon történhetnek kísérletek, amelyek könnyen kudarccal járhatnak - írta a szerdai The Washington Post.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A gazdasági helyzet romlása miatt a fogyasztók és a vállalkozások nehezen tudják visszafizetni a hiteleket a pénzintézeteknek, amelyek sorsával kapcsolatban kemény, többnyire népszerűtlen intézkedésekre lesz szükség - idézte szakértők véleményét a lap. Az amerikai bankok eddigi veszteségei becslések szerint elérte az ezer milliárd dollárt.

Az új demokrata párti kormány - washingtoni források szerint - többféle kezdeményezéssel fog próbálkozni a bankok helyzetének erősítésére, ahelyett, hogy egyetlen, átfogó módszer mellett tenné le a voksát. A Fehér Háznak valószínűleg a próba-szerencse elvét kell majd alkalmazni, vagyis hasonlóan fog eljárni, mint a sokat bírált Bush-kormány, amely a kritikusok szerint meglehetősen következetlenül költötte el a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag első felét.

Biztosíték, vagy államosítás?

Az egyik módszer az, hogy a pénzintézetek szövetségi biztosítékot, védelmet kapnának arra az esetre, ha veszteségeik lennének a rossz jelzáloghitel alapú eszközök értékcsökkenése miatt. Egy másik út az, hogy kormányügynökséget hoznak létre a káros, "mérgező" pénzeszközök felvásárlására. Egy harmadik lehetőség lenne, hogy a kormány további tőkét injektál a bankokba, amiért cserébe tulajdonrészhez jutna, ami lényegében államosítást jelentene.

A The Washington Post értékelése szerint mindegyik módszer azzal a veszéllyel jár, hogy aláaknázza a bankrendszert. Az újság kiemelte: a banki részvények olcsósága miatt egy jelentősebb szövetségi tőkeinjekció - a központi megmentési kísérletek eddig döntően erre koncentráltak - az intézetek államosítását jelentené. Névtelenséget kérő tisztviselők szerint a bankrendszer nyílt államosítását kevesen támogatják Barack Obama elnök környezetében; Timothy Geithner pénzügyminiszter és Lawrence Summers gazdasági főtanácsadó szerint az állam rossz banktulajdonos lenne, nem volna képes hatékonyan irányítani sok intézményt.