A piacvezető ingatlanközvetítő hálózat úgy tapasztalja, hónapok óta csökken a használt ingatlanok ára. A vevők a méretből nem engednek, de minőségi kompromisszumot hajlandóak kötni.

A hitelfelvételi lehetőségek 2008 végi drasztikus szigorításának hatására nőtt az olcsóbb lakások népszerűsége, ugyanakkor a lakóingatlanok mérete nem csökkent - állapítja meg elemzésében az Otthon Centrum.

Az ingatlanközvetítő szerdai közleménye szerint 2008 utolsó két hónapjában az előző tíz hónaphoz képest minden kategóriában és területen csökkent a használt lakások fajlagos ára, csak a téglalakások országos átlagára nem változott. A folyamatos árcsökkenés már 2007 végén elkezdődött.

Ellentétes folyamat figyelhető meg az új lakásoknál: 2008 novemberében és decemberében 1-5 százalékkal magasabb árakat regisztráltak minden kategóriában, mint az év első tíz hónapjában. Kühne Kata, az Otthon Centrum Franchising Kft. ügyvezető igazgatója szerint az új lakások árának csökkenése egyelőre a beruházói költségek folyamatos emelkedése és a viszonylag egyenletes kereslet miatt nem indult meg.

Az Otthon Centrum elemzése a használt lakóingatlanok átlagméretére is kiterjedt. A 2008 végén megvásárolt lakások mérete vagy ugyanakkora, vagy nagyobb, mint az év addigi időszakában, illetve 2007 utolsó két hónapjában vásároltaké.

A vevők a lakásméretből egyelőre nem engednek, viszont olcsóbb ingatlanokat vesznek. Minőségi kompromisszumokat kötnek, azaz a lakás ára jóval fontosabbá válik, mint az állapota. Akik leginkább megérzik a hitelszigorításokat, és valóban csak kisebb lakást tudnának vásárolni, azok kivárnak.