Veszteség és leépítés a Boeingnél

Vágólapra másolva!
A világ második legnagyobb repülőgépgyártója, a Boeing meglepően nagy veszteséget jelentett az utolsó üzleti negyedévről, aminek oka a munkások sztrájkja. A 2009-es előrejelzés is elmarad a Wall Street-i várakozásoktól, ezért a Boeingnél leépítenek - tájékoztat a New York Times.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A repülőgépgyártó figyelmeztetésben hívta fel a figyelmet a kereskedelmi gépek iránti kereslet drasztikus csökkenésére. A légicégek is költségcsökkentő akciókat vezetnek be, így egyre kevesebben vásárolnak a cégtől. A negyedik negyedévben ezért a Boeing eredménye negatív lett, 56 millió dollár (azaz részvényenként 8 cent) veszteséget könyveltek el. Ez a szám árulkodik a gazdasági környezet változásáról, ha összevetjük az előző év 1,3 milliárd dolláros (azaz részvényenként 1,36 dolláros) hasonló időszakban keletkezett profitjával.

A negyedik negyedévi bevétel 27 százalékkal 12,68 milliárd dollárra esett vissza, amiben jelentős szerepet játszott a Seattle-i munkások sztrájkja. A kereskedelmi gépek gyárában novemberben 58 napig állt a termelés. A bevétel ezzel együtt elmarad az elemzők által várt 13,4 milliárd dollártól.

A cég problémáit súlyosbítja, hogy a 2007 utolsó negyedében eladott 112 repülő helyett tavaly olyankor csak 50 darab kelt el.

A Boeing ezért 4500 álláshelyet szűntet meg, ami a cégnél jelenleg dolgozók 3 szátzalékát érinti. A költségmegtakarító intézkedés eredményeként a cég 2009-re újra profitot vár. A részvényneként egész évre 5,05 és 5,35 dollár közé kalkulált profit alatta marad az 5,68 dolláros szakértői várakozásnak.