Új forintprognózis a Raiffeisentől

Vágólapra másolva!
Egy héttel ezelőtt még 270 forint alatti euróárfolyamot jósoltak márciusra a Raiffeisen szakértői, ám a legfrisebb elemzésükben már 280 forint körüli kurzussal számolnak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten 280 forint alatt és 290 forint felett is megfordult az euró árfolyama. A gyenge forint hátterében nem fudamentális tényezőket kell keresni, a magyar deviza ugyanis régiós társaival párhuzamosan mozgott - derül ki a Raiffeisen legfrissebb elemzéséből.

A feltörekvő piaci devizákra nézve továbbra is kedvezőtlen a piaci hangulat. A forintgyengülés kapcsán ugyanakkor nem kell pánikra gondolni, ezért a Raiffeisen elemzői szerint a Magyar Nemzeti Banknak nem kell rendkívüli intézekdéseket végrehajtania. Ebből következően a jegybank a következő hónapokban tovább csökkentheti a kamatszintet - vélik a bank szakértői.

A januári makroadatok és gazdasági események egyre súlyosabb recesszió kialakulására utalnak, ezért a jövőben a piaci szereplők továbbra is kockázatkerülők lesznek. A pénzintézet szakértői elképzelhetőnek tartják, hogy a forint euróhoz mért árfolyama következő hetekben újabb mélypontokra kerül, mindazonáltal az első negyedév végére a jelenleginél erősebb forinttal számolnak.

A kedvezőtlen kilátások miatt a Raiffeisen módosította a forint árfolyamára vonatkozó előrejelzését: az egy héttel ezelőtt megjelent prognózis márciusra 270 forint alatti euróárfolyamot valószínűsített, ám a frissített verzió 280 forint körüli jegyzéssel számol.