Horvátoké lesz az INA gázágazata

Vágólapra másolva!
A horvát kormány átveszi az INA olajtársaság gázüzletágát, és egyelőre nem csökkenti tovább a részesedését az INÁ-ban - jelentette a horvát közszolgálati rádió csütörtökön, a horvát kormány ülése után. Közben 14.05-kor Felfüggesztették a Mol részvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A felfüggesztés a csütörtöki kereskedés hátralévő részére, valamint a pénteki és a jövő hétfői kereskedési napra szól.
Vágólapra másolva!

Az állami Plinacro gázvezeték-üzemeltető 514 millió kunáért (20,15 milliárd forint) megveszi az INA okoli gáztárolóját. Ehhez a pénzt a kormány garanciájával hitelből szerzi meg a gázvezeték-üzemeltető, jelentette a horvát közszolgálati rádió csütörtökön, a horvát kormány ülése után.

A horvát kormány már egy ideje tárgyalt a Mollal, a horvát INA 47,16 százalékos résztulajdonosával arról, hogy kiszervezik az INA veszteséges gázüzletágát. A gázüzletág a gáz árának állami korlátozása miatt veszteséges, tette hozzá a Reuters hírügynökség.

A tervek szerint a horvát kormány új vállalatot alapít a gázellátás és -elosztás intézésére.A Zágrábtól 30 kilométerre, Okoli mellett lévő gáztároló kapacitása 550 millió köbméter.

A horvát kormány azt is közölte, hogy egyelőre megtartja 44,85 százalékos részesedését az INÁ-ban. Ezzel megerősítette, hogy belátható időre elveti a részvénycsere tervét a Mollal.

A horvát olajvállalatban a horvát állam jelenleg 44,85 százalékot birtokol, a Mol-nak a múlt év őszén lezárult nyilvános vételi ajánlatnak köszönhetően 47,16 százalékos INA-részesedése van.

Tavaly december végén több kérdésben már megállapodásra jutott a Mol és a horvát kormány az INA olajipari társaság közös működtetésével kapcsolatban. Eszerint a Mol döntő szerephez juthat az INA felügyelő bizottságában, jóllehet a döntéseket a testületnek egyhangúlag kell majd meghoznia. Az akkori várakozások szerint rövidesen lezárhatják tárgyalásaikat.

Közben 14.05-kor a Mol kérésére felfüggesztették a társaság részvéyneinek kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A felfüggesztés a csütörtöki kereskedés hátralévő részére, valamint a pénteki és a jövő hétfői kereskedési napra szól. A felfüggesztést az olajipari társaság azért kérte, mert olyan bejelentést kíván közzétenni, amely nagymértékben befolyásolhatja a részvény árfolyamát.A felfüggesztés előtt a Mol árfolyama 9400 forint volt.