Nem hosszabbították meg az amerikai Blackwater biztonsági cég szerződését Irakban - közölte csütörtökön az iraki belügyminisztérium. Abdel-Karím Halaf tábornok, a minisztérium szóvivője egyúttal közölte, hogy az amerikai külügyminisztériumnak dolgozó cég szerződését máris lejártnak tekintik.

A Blackwater a legnagyobb amerikai biztonsági magáncég, amelynek szolgálatait az Irakot megszálló Egyesült Államok igénybe vette Bagdadban. A cég biztosítja többek között az amerikai nagykövetség alkalmazottait. Ugyanakkor jelenleg a Blackwater öt munkatársa ellen folyik bírósági eljárás gyilkosság címén. Azzal vádolják őket, hogy 2007. szeptember 16-án Bagdad egyik központi útkereszteződésében sortüzet zúdítottak fegyvertelen iraki civilekre, miközben egy amerikai diplomáciai konvoj útját biztosították. Az amerikai vizsgálat szerint 14 embert megöltek, legkevesebb húszan megsebesültek.

Az iraki nyomozók szerint a mészárlásnak 17-en estek áldozatul. Az öt gyanúsított tagadja bűnösségét, a Blackwater egy hatodik alkalmazottja viszont decemberben elismerte a gyilkossági kísérlet vádját. Perük a tervek szerint éppen egy év múlva, 2010. január 29-én kezdődik. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket, minden gyilkosságért egyenként tízévi, minden gyilkossági kísérletért egyenként hétévi börtönt kaphatnak, és további harminc évet a fegyverhasználati szabályzat megsértéséért.

Az ügy nagy felháborodást keltett Irakban, és a bagdadi kormány kijelentette: fenntartja magának a jogot, hogy eljárást indítson a hat biztonsági alkalmazott ellen. A vérfürdőt követően Núri al-Máliki kormányfő már követelte a Blackwater távozását Irakból, de hiába.

Idén január 1. óta azonban - a novemberben aláírt amerikai-iraki biztonsági egyezmény értelmében - a külföldi biztonsági cégek Irakban dolgozó több tízezer alkalmazottja már nem élvez büntetőjogi mentességet, és így az iraki igazságszolgáltatás eljárást indíthat ellenük. A megállapodás azt is tartalmazza, hogy az iraki hatóságok a jövőben eldönthetik, mely nyugati biztonsági cégek dolgozhatnak az országban.