Nem rontott a szlovák exporton az euró

Vágólapra másolva!
Ivan Sramko, a Szlovák Nemzeti Bank elnöke szerint az euró szlovákiai bevezetése nem hat negatívan a szlovák cégek exportteljesítményére.
Vágólapra másolva!

A szlovák jegybank elnöke ezt Budapesten, a Szlovák Intézetben elmondott előadásában hangoztatta, hozzátéve: Szlovákiában az európai közös pénzre való átállás minden különösebb zökkenő nélkül megtörtént, az idei év első tíz napja után az állampolgárok döntő része már az eurót használta napi vásárlásai, pénzfelvétele során.

A Szlovák Nemzeti Bank elnöke az euróbevezetés során a három legfontosabb tényezőnek nevezte a hiteles gazdaságpolitikát, az alapvető strukturális reformok megvalósítását és az euró bevezetésének megfelelő kommunikációs előkészítését.

Ivan Sramko arról is szólt, hogy a szlovákiai bankrendszer gyorsan és zökkenőmentesen felkészült az európai közös pénz bevezetésére. Egy-egy szlovákiai kereskedelmi bank számára 20-30 millió euróba került az informatikai átállás.

Az ezzel kapcsolatos munka az euró átváltási árának, vagyis az 1 euró egyenlő 30,1260 szlovák korona tavaly nyár eleji megállapítása után gyorsult fel. A szlovák közvélemény pozitívan állt az európai közös valuta bevezetéséhez.

Ezt segítette az is, hogy felgyorsultak a pénzügyi majd a globális gazdasági válság hatásai, és Szlovákia lakossága azt látta, hogy azok az európai államok tudják jobban kivédeni a negatív tendenciákat, amelyekben az eurót használják. A bevezetést megelőző kommunikációban is arra helyezte az egyik hangsúlyt a szlovákiai központi bank, hogy ott, ahol az euró a napi fizetési eszköz, a különféle krízisekkel szemben nagyobb védelmet élvez az adott ország lakossága.

A szlovák jegybanki elnök szerint az egyes előnyök már a január 1-jei bevezetés előtt is érződtek Szlovákiában, többek között az, hogy tavaly tovább nőtt a beáramló működő tőke az országba. A nyugati cégek ugyanis kisebbnek ítélték a beruházások kockázatát az euró küszöbönálló bevezetésének ismeretében.

Az euró előnyei alapján az azóta napvilágra került várakozások szerint 20 év távlatában a szlovák GDP nagymértékben növekedhet a mostanihoz képest. Emellett lényegesen javul Szlovákia besorolása a nyugati befektetők között, és az is előny a lakosság szemében, hogy a szlovákiai életszínvonalat, árszínvonalat közvetlenebbül összevetheti az eurót használó többi országéval.