Rábólintottak Obama gazdaságélénkítő csomagjára

Vágólapra másolva!
A washingtoni képviselőház elfogadta Obama 825 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját. A terv most a szenátus elé kerül, és várhatóan már februárban életbe lép. Az ellenzéki republikánusok elutasították a csomagot, mert kevésnek tartják az adócsökkentést, de a szenátusban már lehet, hogy támogatják a kibővített változatot.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A washingtoni képviselőház helyi idő szerint szerda este megszavazta a Barack Obama amerikai elnök által beterjesztett, 825 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagtervet; a csomag elfogadása az új elnök első nagy sikere a törvényhozásban. A tervezetet, amelynek lényege Obama szavai szerint, hogy pénzt pumpálnak a gyengélkedő amerikai gazdaságba, 214 képviselő támogatta 188 ellenében.

Gyorsan és határozottan kell lépnünk, hogy újra munkahelyhez juttassuk az amerikaiakat, és ez a gazdaságot talpra állító terv pontosan ezt kezdi meg, a következő években összesen több mint hárommillió munkahelyet teremt, illetve őriz meg - írta az elnök közvetlenül a szavazás előtt ismertetett üzenetében.

Az ellenzéki republikánusok elutasították a tervet. Azt kifogásolják, hogy az adócsökkentés csak a csomag kisebbik hányadát teszi ki - összesen 275 milliárd dollár értékű -, ennél jóval nagyobb - 550 milliárd dollár - a tervezett, többek között utak, hidak, építésére, iskolák és az egészségügy fejlesztésére fordítandó kiadásnövelés mértéke. A republikánusok csaknem fordított arányt képzeltek el; 478 milliárd dolláros adócsökkentést javasoltak.

A csomag életbe lépéséhez még a szenátus jóváhagyása is szükséges. A felsőházban már hétfőn megkezdődik a vita, ott egy nagyobb kétpárti támogatottságnak örvendő, a képviselőház által most elfogadottnál jó 60 milliárd dollárral költségesebb javaslat körvonalazódik. Obama a republikánus képviselőkkel és szenátorokkal tartott zárt ajtók mögötti keddi egyeztetésen állítólag azt mondta, kész elfogadni az előterjesztésen a törvényhozás által javasolt esetleges változtatásokat. Demokrata párti törvényhozók úgy számoltak, február közepére Obama elé kerülhet aláírásra a gazdaságösztönző törvény.