Új városnegyed épülne Észak-Pesten

Vágólapra másolva!
Vegyes használatú, komplex városnegyed felhúzására készül a XV. kerületben egy amerikai hátterű beruházó. Zöldterületek és gyalogos forgalom által uralt, megújuló energiaforrásokkal ellátott társasházegyüttest terveznek, helyben kialakítandó munkahelyekkel. Nagy kérdés, hogyan alakul addig a hazai lakáspiac.
Vágólapra másolva!

Közel háromezer lakást, egy irodaparkot, szállodát, konferenciaközpontot, valamint kereskedelmi és egységeket és szolgáltató létesítményeket építene az Amerikai Ház Kft. az újpalotai lakótelep szomszédságában, a Szentmihályi út, a Rákospalotai határút és a Késmárk utca menti ipartelep által határolt területen.

Az Egyesült Államokban bérlakások és hotelek építésével foglalkozó Manor Group leányvállalata korábban 20 millió euró összértékű magyarországi ingatlanfejlesztést hajtott végre. Vidéki társasházak, illetve egy-egy kisebb irodaház és bevásárlóközpont építése után részt vett a ferencvárosi tömbrehabilitációban, és Angyalföldön is állnak lakásai.

A cél egy komplex, modern városnegyed létrehozása, ahol az emberléptékű lakásokat sétányok és parkok uralta, szellős zöldterület veszi körül, és néhány száz méteres körben megtalálható nemcsak az összes fontos lakossági szolgáltatás, de 2800 munkahely is - vázolta a 250 millió eurós értékű projektet a cég társtulajdonosa a bemutatkozó sajtótájékoztatón.

Kizárják az átmenő forgalmat

A közel két évtizede Magyarországon élő Richard Field elmondta, hazájában megtapasztalta az amerikai várostervezés hátrányait (egymástól elkülönített, lényegében csak autóval megközelíthető lakó-, kereskedelmi és munkahelyi funkciók), ezért olyan negyedet akar létrehozni, ahol gyalogosan is elérhetők a mindennapi élet legfontosabb színterei.

Ezen elv jegyében tervez a cég a 12 éve megvett, 52 hektáros telek újpalotai lakótelep felőli oldalára 105 ezer négyzetméter munkaterületet kínáló tech-parkot. Szándékai szerint csúcstechnológiával (informatika, k+f, bio- és nanotechnológia) foglalkozó vállalatok települnek majd ide. Az igényeiknek megfelelő infrastruktúra kialakításáért az információs rendszerek kiépítésében tízéves tapasztalatot szerzett Conet Kft. a felelős.

A területre ezenkívül 15 ezer négyzetméternyi üzletet, továbbá szolgáltatóházat, rendelőintézetet, idősek otthonát, oktatási és sportlétesítményeket szánnak, beleértve egy fedett uszodát és szabadtéri sportpályákat. A tervekben 10 hektár gondozott zöldterület, 4 hektár (már meglévő ) parkerdő és 5 köztér szerepel.

Richard Field hangsúlyozta, úgy tervezték a városrészt, hogy az a lehető legkisebb mértékben függjön a járműforgalomtól. A gyalogos sétányok és kerékpárutak dominálnak a közutak helyett, utóbbiak vonalvezetése pedig tesz róla, hogy a zsúfolt főutakat időmegtakarítás végett elkerülni igyekvő átmenő forgalom kívül maradjon. Nem emelnek viszont kerítést: a komplexum minden köztere és intézménye nyitott lesz a "kívülről" jövők számára is.

Forrás: [origo]
Sok közösségi tér a látványterveken

Az építési engedélyek megszerzése előtt a kerületnek el kell fogadnia a helyi szabályozási terv (kszt) módosítását, aminek a fővárossal kötendő településrendezési szerződés a feltétele. Erre azért van szükség, mert a valaha mezőgazdasági hasznosítású terület nem közművesített, és a környező úthálózatot is ki kell bővíteni.

Jelentősen fejleszteni kell továbbá a környék tömegközlekedését, ami a 130-as, 131-es és 96-os busz, illetve a 69-es villamos járatainak sűrítését, továbbá előbbiek útvonalának esetleges módosítását jelentheti. Minderről már folynak a tárgyalások a BKV-val, de az anyagiakról még nem sikerült megegyezni - derült ki a tájékoztatón.

Ha a kszt-módosítás néhány hónapon belül rendben lezajlik, legkésőbb 2010 második felében megindulhat az építkezés, amely 4-5 ütemben, 5-7 év alatt fejeződhetne be. Évente 500-800 lakás átadása lehet reális, de elsőként a kereskedelmi központ készülne el, hogy az annak eladásából befolyó pénz képezhesse a további fejlesztések saját tőkéjét.

A pénzügyi válság súlyosbodása ugyanis megnehezítette a finanszírozást az ingatlaniparban (is): a bankok sokkal szigorúbb feltételekkel adnak kölcsönt, mint korábban. Az Amerikai Ház eddigi fejlesztéseit a Raiffeisen Bank hitelezte, de a cég nem kötelezte el magát - mindenesetre bízik benne, hogy mire a finanszírozási tárgyalásokra kerül sor, a hitelezési gyakorlat visszatér normál medrébe.

Sem garzon, sem félszoba nem lesz

Richard Field hozzátette, optimizmusukat táplálja még, hogy a kereskedelmi területre már most bőven vannak érdeklődők, és ugyancsak jó jel, hogy a Rákospalotai határút túloldalán, a József és a János utca között épülő Terra Zebra Parkváros több mint 600 lakása tudomásuk szerint jól fogy, még mostanában is.

A Park City leendő lakásainak pozicionálásáról elmondta, cége eleve nem épít kis lakásokat, sem félszobákat, de nem luxuskategóriában gondolkodik - az átlagnál jobban kereső, magasan kvalifikált közép-, illetve felső középosztályt célozza meg. Árban nyilván nem könnyű ma belőni egy akár csak három év múlva átadandó otthont, de a jelenlegi viszonyok alapján a 340-350 ezer forintos négyzetméterenkénti ár tűnik reálisnak.

A Park Cityt igyekeznek a fenntartható fejlődés jegyében tervezni, így például geotermikus fűtési rendszerrel, napelemes térvilágítással és a tech-park hulladékhőjének melegvíz-előállításra való felhasználásával.

A szkeptikusok olyan kérdéseket vethetnek fel teljes joggal, mint a már említett finanszírozási nehézség, a tömegközlekedés, a környék jelenleg elég csekély áteresztő képességű úthálózatának dilemmája - valamint természetesen azt, hogy vajon lesz-e az elkövetkező években akkora kereslet Magyarországon, amely "felszívja" ezt az óriási mennyiségű lakást.