Tarolnak az euróhitelek

Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben az átlagos hitel- és betétkamatlábak jellemzően csökkentek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank pénteken publikált összefoglalójából, amely szerint folytatódott az euróhitelek térnyerése.
Vágólapra másolva!

A lakossági euróhitelek új szerződéses összege jelentősen emelkedett, míg a svájci frank alapú hiteleké csökkent - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

A lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltség-mutatója emelkedett, a többi hiteltípus esetében pedig csökkent. Az euróalapú lakáskölcsönök esetében a mutató visszaesett, a szabad felhasználású hitelek költségindex nem változott, míg a személyi hiteleknél emelkedés ment végbe.

Az új svájci frank lakáshitel-szerződések jelentős csökkenése volt megfigyelhető a szezonális adatok szerint, míg
a lakáscélú forintalapú kölcsönök esetében is mérséklődést mért a jegybank. Az euróalapú lakáshiteleknél az új szerzidések összege közel ötszörösére növekedett decemberben. A háztartások hitelezésén belül a másik jelentősebb mozgás az új svájci frank szabad felhasználású hitelszerzidések értékének csökkenése és az eurohitelek értékének több mint háromszoros növekedése volt. Az euróhitelek iránti kereslet a válság mélyülése miatt novemberben megugrott abban a hónapban a szóban forgó kölcsönök értéke nyolcszoros emelkedést mutattak.