OÉT: Rendben van a Nyugdíjbiztosítási Alap

Vágólapra másolva!
Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén mindhárom szociális fél elfogadta a Nyugdíjbiztosítási Ellenőrző Testület (NyET) 2008. évi tevékenységéről szóló beszámolóját, mely szerint 2007-ben a Nyugdíjbiztosítási Alap pénzügyi egyensúlya erősödött, 206,8 millió forintos többletet érve el.
Vágólapra másolva!

Szeremi Lászlóné, a NyET elnöke beszámolt arról is, hogy az alap 2008-ban 67 milliárd forintos hiánnyal zárt, amelyből közel 40 milliárd az utolsó negyedévben keletkezett.

A testület elnöke elmondta: a Nyugdíjbiztosítási Alap likviditása jelentősen javult 2007-ben. A bevételek folyamatosan biztosították a nyugdíjkiadásokat, és jelentősen mérséklődött a központi költségvetés és a nyugdíjbiztosítási alap közötti pénzügyi függés. Az alap bevételein belül a költségvetési támogatások nemcsak arányukban, hanem összegszerűen is, a 2006 évihez képest több mint 100 milliárd forinttal csökkentek

Szeremi Lászlóné kiemelte: az alap pénzügyi egyensúlyának biztosításában meghatározó szerepet játszott az, hogy 2007-től 3 százalékponttal nőtt a munkaadói nyugdíjbiztosítási járulék mértéke.

A NyET elnöke végül hangyúlyozta, hogy nem odázható tovább a kétszámlás járulékfizetési rendszer bevezetése, melynek keretében külön történne a munkaadói és munkavállalói járulék befizetése. Ez jelentősen növelné a járulékfizetés átláthatóságát, követhetőségét. A változtatás jogszabály-módosítás nélkül, nagyon rövid határidőn belül bevezethető lenne - tette hozzá.