Ezer beruházást támogat a francia kormány

Vágólapra másolva!
Francois Fillon francia miniszterelnök hétfőn nyilvánosságra hozta annak az ezer beruházásnak a listáját, amelyet kormánya a korábban már bejelentett 26 milliárd eurós gazdaságélénkítő programból támogat a munkahelyek megőrzése érdekében.
Vágólapra másolva!

A válság híreit olvassa el itt!

Nicolas Sarkozy államfő december elején jelentette be a 26 milliárd eurós tervet, országa ingadozó gazdaságának élénkítésére. A beruházásokat akarják ösztönözni, nem pedig a fogyasztást közvetlenül támogatni. Most, két hónappal később, Fillon ismertette a konkrét intézkedéseket, gondosan ügyelve arra, hogy az ország valamennyi megyéje és valamennyi szektora részesüljön a támogatási keretből.

A 26 milliárd euró valójában kétfajta finanszírozást foglal magába: 11 milliárd eurót olyan vállalkozások kapnak meg sürgősséggel, amelyeknek az állam egyébként is tartozott, de a cégek likviditási problémáira tekintettel az adósságot, például az áfa-visszatérítéseket a tervezettnél gyorsabban fizeti ki. A közvetlen új állami befektetések összege 15 milliárd euróra rúg. Ennek nagy része olyan előrehozott beruházásokra vonatkozik, amelyek már a program összeállítása előtt is tervbe voltak véve, de eredetileg 2009-ben még nem indította volna el őket a kormányzat.

Csupa olyan beruházásról van szó, amelyek sem 2009-ben, sem 2010-ben nem valósulnának meg, ha nem lenne a gazdaságélénkítő terv. Vagyis még idén növelni fogják az állami finanszírozást és az állami megrendeléseket - hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: - Olyan konkrét beruházásokat támogatunk, amelyek élénkítik a gazdaságot, és olyan cégeknek adunk munkát, amelyek megvédik a munkahelyeket.

A kormány elsőként az eredetileg 5-10 évre tervezett, közlekedési infrastrukturális beruházásokat gyorsítja fel két év alatt, autóutak, vasúti és hajózási útvonalak fejlesztésével 870 millió eurós összegben. Egyszerre közel 150 építkezés fog megindulni. A felsőoktatás és a kutatás 731 millió eurós plusz támogatáshoz jut az egyetemek és kétezer kollégiumi hely felújítására, valamint konkrét kutatási programok kidolgozására. Százezer új szociális lakás építésére és régi lakások felújítására 1,9 milliárd eurót szán a kormányzat, ezzel elsősorban a válsággal különösen sújtott építőipar támogatása a cél. A nemzeti örökségvédelemre 620 millió eurót jelentett be Fillon, ebből az összegből több mint kétszáz műemléképületet és ötven katedrálist újít fel az állam, köztük lesz a párizsi Notre Dame is. Megfigyelők szerint a múlt csütörtöki általános sztrájk szervezőinek is üzent a kormány: nem vált stratégiát, folytatja a reformokat, és a gazdaság élénkítését és a munkahelyek megvédését beruházásokkal, nem pedig a fogyasztás közvetlen élénkítésével képzeli el.