Kevesebb áramot fogyasztottunk, mint 2007-ben

Vágólapra másolva!
Tavaly 0,4 százalékkal kevesebb áramot használtak fel Magyarországon az egy évvel korábbinál, ugyanakkor az erőművi értékesítési ár jelentősen visszaesett - hangzott el egy szakmai konferencián kedden, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Kutatások Intézetet (IIR) magyarországi cége által szervezett konferencián Stróbl Alajos, az Erőterv szakértője elmondta, 2008 decemberében éves összehasonlításban már 7,3 százalékkal csökkent Magyarországon a villamosenergia-felhasználás. Ugyanakkor az előző évben, 2007-ben még 2,1 százalékkal nőtt a fogyasztás egy év alatt.

Briglovics Gábor, a Csepeli Áramtermelő vezérigazgatója arról számolt be, hogy az Atel tulajdonában lévő erőműtársaság a januári fogyasztásban hasonló tendenciát érzékel. A vezérigazgató elmondta tájékoztatása szerint a múlt év végén 2009-re még 80 euróért adták Magyarországon megawattóránként az áramot, most pedig az ár 46 euró.

Briglovics Gábor utalt arra, hogy az árcsökkenés nem feltétlenül a hosszú távú áramvásárlási szerződések 2008 végi megszűnésével függ össze, hanem a kereslet csökkenésével.

Többségben és hatékonyabbak lesznek a gázerőművek

"Az erőművek jelene és jövője" című konferencián Stróbl Alajos azt prognosztizálta, hogy 2010-re Magyarországon többségben lesznek a gáztüzelésű erőművek, de az újak jóval magasabb hatásfokkal üzemelnek majd, ami kevesebb földgáz felhasználását igényli.

Az előrejelzések szerint 2025-ben a gáztüzelésű erőművek hatásfoka a jelenlegi 36 százalékról 60 százalékra nő. A szakértő szerint erre az időpontra 6000 megawatt új kapacitást kell kiépíteni, de ez jelentős részben a leálló erőművi kapacitásokat pótolja majd.

A Csepeli Áramtermelő vezérigazgatója, Briglovics Gábor arról beszélt, hogy az erőművi beruházások minimálisan 15 éves megtérülése miatt a beruházóknak hosszú távon biztos tüzelőanyag- forrással és biztos piaccal kell rendelkezniük. Ilyen beruházást pedig csak a vertikálisan integrált cégek lesznek képesek megvalósítani Magyarországon.

A megújuló energiaforrások nyerhetnek a válságon

Molnár László szakértő szerint a gazdasági válság "nyertesei" a megújuló energiatermelők lehetnek az állami támogatás miatt. A konferencián hozzászólók közül többen a differenciált támogatást sürgették. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy ha a válság idején nem ruháznak be az áramtermelésbe, akkor a fellendülést az áramhiány akadályozhatja majd.

Ehhez kapcsolódva Hamvas István, a Paksi Atomerőmű műszaki vezérigazgató-helyettese sürgette a politikai döntést új atomerőművi blokk építéséről. Emlékeztetett: Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter jelezte, hogy a parlament tavaszi időszakán ez napirendre kerülhet. Stróbl Alajos véleménye szerint a paksi telephelyen a meglévő közel kétezer megawatt kapacitást technológiai és környezetvédelmi szempontok alapján maximum 4000 megawattra lehetne bővíteni.

A Magyar Szélenergia Társaság elnöke, Tóth Péter szerint nem rendszerszabályozási probléma a szélenergia-termelés, mert azt elsősorban középfeszültségen kellene átvenni, ami a helyi áramcégek hatásköre, nem pedig az országos rendszerirányítóé. Az elnök emlékeztetett arra, hogy partnereikkel együtt kezdeményezték törvény alkotását a megújuló energiáról.

Kiss Péter, KPMG energiaügyekben illetékes partnere azt emelte ki, hogy a világgazdasági válság miatt csökkenő termékárak jó lehetőséget teremtenek a villamosenergia-hálózat fejlesztésére és erőműépítésre, de azt elsősorban azok a beruházók tudják finanszírozni, akiknek megfelelő kereskedelmi partnerük van.