A gyógyszercégek húzták fel a BUX-ot

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 171,71 pontos emelkedés után 11 890,71 ponton zárt szerdán. A keddi záró értékhez képest ez 1,47 százalékos növekedés. A részvénypiac forgalma 9,55 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője az MTI-nek azt mondta, hogy elsősorban nemzetközi hatásra emelkedtek az árfolyamok a budapesti börzén is. Kedvező konjunktúra számok jelentek meg szerdán az Egyesült Államokban. A vártnál kisebb mértékben zsugorodott januárban az amerikai szolgáltatási szektor: az ágazat beszerzőmenedzser-mutatója 42,9 pont lett, míg az elemzők csak 39,0 pontot vártak - közölték szerdán az amerikai beszerzőmenedzser intézetben (ISM). Az elemző szerint az emelkedés tere korlátozott, úgy vélte, hogy a pénteki, amerikai munkaerő-piaci adat nyilvánosságra hozatala előtt inkább kivárnak a befektetők.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője szerint is elsősorban az amerikai konjunktúra adatok miatt alakult ki pozitív hangulat a piacokon, így Magyarországon is. A magyar piacot elsősorban a Richter húzta felfelé, amely a magyar deviza gyengülésére erősödött jelentősen. Az üzletkötő szerint folytatódhat csütörtökön is az erősödés, amennyiben az amerikai börzék pluszban zárnak, és ha semmi rendkívüli nem történik.

Sőre Balázs megjegyezte, hogy a magyar piac "egy leminősítés árnyékában tudott emelkedni". Elmondta: a Moody's nemzetközi hitelminősítő intézet ugyanis a magyar háztartások devizaadósságára, illetve annak arányára tekintettel "megfontolandó kockázatnak" nevezte a forint gyenge árfolyamát. Az üzletkötő szerint ez annyit jelent, hogy az intézet vélhetően felül fogja vizsgálni Magyarország eddigi besorolását.

Az OTP Bank részvényeinek árfolyama 40 forinttal, 1,72 százalékkal 2360 forintra nőtt. A részvényekkel 3,76 milliárd forint értékben kereskedtek. A Mol-részvények ára 10 forinttal 0,10 százalékkal 9600 forintra emelkedett, forgalmuk 2,47 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 578 forinton zárt. Ez 10 forintos, 1,76 százalékos növekedés az előző napi záró értékhez képest. A távközlési papírok forgalma 1,06 milliárd forintot tett ki.

A Richter árfolyama 750 forinttal, 2,68 százalékkal 28 750 forintra nőtt. A részvényekkel 2,10 milliárd forint értékben kereskedtek.Az Egis-részvények ára 235 forinttal, 1,92 százalékkal 12 450 forintra emelkedett 61 millió forint forgalom mellett. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 8,01 ponttal, 0,55 százalékkal 1458,25 pontra nőtt.